Læs også:

Close
Interrail Schweiz

Interrailguide: Tag toget til Europas fedeste oplevelser

Rejser  | 

Det er fedt at rejse i Europa. Inden for kort afstand er der forskellige kulturer, eksotisk mad og spændende mennesker. Interrail er en oplagt ide til dig, der gerne vil have en unik ferie og masser af indtryk

Interrail er noget, du som ung ikke må snyde dig selv for: Du kan tilpasse din tur, så du får set alt det DU gerne vil se, og samtidig er det en budgetvenlig og behagelig måde at rejse på. For at få den bedste tur, er det dog bedst at planlægge lidt i forvejen.

Det første du skal overveje er, om du vil rejse alene eller i flok. Der er forskel på, hvad du oplever som solorejsende versus med veninderne. Du vil måske føle sig sikrere med andre, men du møder flere mennesker, hvis du er alene. Vær realistisk – hvis du ved, du ikke bryder dig om at være alene i flere uger ad gangen, så er en solo-ferie ikke en god ide.

berlin
Berlin er nem at rejse i, for alle taler engelsk, og byen er meget turistvenlig. (Foto: All Over)

Jo flere I er, jo vigtigere er det også, at I tager højde for højsæsonen i juli og august. Hostels i byer som Berlin og Rom bliver hurtigt fyldte. Selv når man er alene, kan man løbe ind i problemer ved for sen bookning. Desuden har togene begrænsede pladser til interrailere, så skal du bruge et bestemt tog, så book pladsreservation nogle uger før, så du ikke strander. Ellers skal du købe en almindelig (og dyr) billet for at komme videre.

Sådan gjorde jeg:
Jeg var på interrail i 22 dage i 2013. Jeg besøgte Berlin, Warszawa, Wien, Rom, Ferrara, Bologna, Freiburg og Hamburg. Det kostede cirka 8.000 kr. inklusive transport, bolig, mad og restauranter og eksklusive byture og shopping.

Jeg havde svært ved at komme nordpå fra Bologna, da jeg ikke havde booket pladsreservationer på forhånd. Heldigvis kom jeg frem ved at tage tre forskellige toge, men der var da nogle stressede timer, hvor jeg ikke vidste, hvad der skulle ske.

Interrail er et sansebombardement

Der er SÅ mange spændende steder i Europa, at et meget vigtigt element i planlægningen er fravalg. Interrail er et sansebombardement, og derfor skal du ikke ræse fra by til by – vælg et par steder fra og fokuser på det, du har valgt at besøge. Jeg tog otte byer på 22 dage, og det var lige i overkanten. I slutningen af turen var jeg træt, og det gik ud over Freiburg og Hamburg.

Har du svært ved at vælge en rute? Brug Wikitravel for at få et indtryk af de byer, du overvejer, og spørg dit netværk hvilke byer, de kan anbefale. Husk at tænke økonomi ind i det: Schweiz er for eksempel et meget dyrt land, og det er ikke altid specielt morsomt at besøge et rigt land på en SU.

Hvis du skal meget langt i et træk, så overvej at gøre det om natten! Om natten gør toget tit færre stop, hvilket forkorter rejsetiden. Jeg brugte 500 kroner på en sovekupe fra Wien til Rom. Der var en hamrende flot udsigt, da vi kørte fra Wien og ud i alpelandskabet. Turen tog 14 timer i alt og var rigtig behagelig.

Tysk effektivitet er ikke en myte. Brug de tyske statsbaners hjemmeside til at tjekke togtider og booke pladser – også uden for Tyskland. Jeg forsøgte at bruge andre landes tog-hjemmesider, men intet matchede Deutche Bahn.

Husk de behagelige sneakers, så du nemt kan komme rundt i byer som Rom. (Foto: All Over)
Trafikken i Sydeuropa er lidt overvældende, men de indfødte er heldigvis vant til at tage hensyn til forvirrede turister. (Foto: All Over)
Det koster det:

– 22 dages InterRail koster 2.845 kr. for dig under 26 år, og 3.680 kr. for dig over 26 år (på anden klasse). Tillæg for pladsreservation, højhastighedstog, sovekupe, osv. Læs om passene og bestil på dsb.dk/interrail

Der er regler for, hvordan du bruger passet. Det er rigtig ærgerligt at få en dyr bøde, så nærlæs lige din billet, og sæt dig ind i reglerne før afgang.

– En hostelseng på sovesal koster 130-200 kr. per nat. Prisen svinger efter byens turistniveau og landets generelle prisniveau. Book på hostelworld.com

Pak som en pro

Udover togene er en stor rygsæk en fast del af interrail. Derfor er det vigtigt at du kan holde til at bære rundt på din bagage i mange dage. Fornuftigt fodtøj er alfa og omega. Sats på det, du ved virker – for eksempel dine bedste sneakers. Sandaler ikke er så smart endda, for varmen i sommer-Europa kan få fødderne til at hæve voldsomt.

Jeg droppede at have håndklæde med. I stedet lejede jeg håndklæder på mine hostels. Det koster cirka en tyver, og det er en lille luksus at slippe for at bære rundt på et klamt, fugtigt håndklæde. En ting, det dog kan svare sig at tage med – og som intet fylder – er ørepropper: Du kan ikke forestille dig, hvor højt folk kan snorke.

Bøger og blade er også altid en god ting at have med; uanset, hvad der går galt med elektronik og wifi, så kan man stole på papir!

Hav selvtilliden i orden

Udover at interrail er en nem vej til oplevelser, er det også en form for karakterdannelse. Jeg fik enormt meget selvtillid af at have planlagt og eksekveret tre ugers ferie alene og uden meget hjælp. Du vil dog på turen møde negative typer, som sår tvivl om dine planer: Ignorer dem!

En sløv skrankepave i Bologna gad ikke lave mig en pladsreservation, for han mente ikke, jeg kunne nå toget – der var 10 minutter til! Jeg skulle til at panikke, men i stedet fandt jeg en automat, købte en plads og nåede toget. Så stol på, at du kan det, du har planlagt, og glem skeptikere!

Du kommer selvfølgelig også til at møde en masse skønne, åbne mennesker. Tag ja-hatten på, hvis du bliver inviteret med til noget af dem, du møder. Du får en masse ekstra oplevelser på turen, hvis du er åben. Bliver du inviteret til middag hos ejeren af dit hostel? Sig ja, og få en unik oplevelse!

I Italien blev jeg inviteret til middag hos hotelbestyreren. Det var en sjov oplevelse at spise med en flok unge italienere.
I Italien fik jeg fantastisk mad. Bologna især har fantastisk is og frisk pasta. (Foto: All Over)

mydailyspace-facebook-logo-400x331

· Mere fra samme kategori ·