Læs også:

Close
Finding Dory (Foto: Disney•Pixar)

Find Dory: Fem grunde til at elske Find Nemo 2

Underholdning  | 
Det synes redaktionen: 4

Vil du blive skuffet over Find Dory? Det kommer an på, hvordan du skruer dine forventninger sammen, før du sætter dig i biografsædet for at se toeren til dit yngre jegs yndlingsfilm

Nej, selvfølgelig er den ikke bedre end etteren, men Find Nemo er jo også sat så højt på din barndoms ypperste piedestal, at din verden ville smuldre, hvis den blev overgået. Til gengæld er Find Dory en ganske fin opfølger, som er værd at se. Den er sjov, rørende og fyldt med nye, skønne karakterer.

Først sætter vi lige stemningen med et klassisk klip fra den første film, hvor Dory viser, at hun bestrider evnen til at tale hvalsprog:

Her er fem grunde til at elske Find Dory:

1: Den perfekte Disney-morale

Begge film deler et nådigt budskab, der handler om, at du kan opnå det, du vil, hvis du kæmper for det – og det uanset diverse handicap (Nemo blev født med den ene finne mindre end den anden, og Dory lider af korttidshukommelsestab).

I Find Dory kommer den elskede, blå fisk pludselig i tanke om, at hun har et sæt forældre, som hun havde glemt alt om. Nu kommer minderne tilbage bid for bid, og derfor sætter hun sig for at lede efter dem, selv om det er noget af en udfordring, når hun knapt kan huske, hvad hun lavede for et minut siden.

– Intet er umuligt for den, der bærer viljen i hjertet, sagde Thomas Mygind engang, og Disney kunne ikke sige det bedre selv. Man kan, hvad man vil, og det er da et motto, som altid er godt at blive mindet om.

Finding Dory (Foto: Disney•Pixar)
På sin tur ud for at finde sine forældre møder Dory blæksprutten Hank, der hader det åbne hav. (Foto: Disney•Pixar)

2: Nostalgitrip for fuld skrue

Det er næppe superheltekapperne, pladderromantikken eller de store filmstjerner, der får dig til at se Find Dory. Det er den førnævnte barndom, der er i spil her, for Find Nemo er og bliver en af de største film fra vores opvækst, og nu – 13 år efter – er der endelig kommet en toer, der kan trække dig tilbage til en mere simpel tid før deadlines og chefer.

I USA var 26 procent af biografgængerne i filmens premiereweekend således voksne, mens teenagere udgjorde ni procent. Det er markant flere, end der normalt køber billetter til animationsfilm.
Variety

3: En solstråle midt i sæsonens dystre filmpremierer

Hvis der er noget, en velproduceret animationsfilm kan, så er det at tage dig væk fra hverdagens trummerum. Find Dory er en særligt positiv en af slagsen, og i en filmsæson fyldt med dystre titler, er det rart med et lyspunkt til biografturen. Nogle gange vil man bare gerne hygge sig med en god film uden at skulle bekymre sig eller tænke for meget.

Med Find Dory kan du netop det: Slappe af med en behagelig film. Selv om hun er forældreløs og døjer med alvorlige problemer, er Dory altid i godt humør og dealer med sine udfordringer oppefra og ned – hvilket også er grunden til, at Nemo begynder at bruge mantraet “hvad ville Dory gøre?” i stedet for at give op, når det ser mest sort ud.

Finding Dory (Foto: Disney•Pixar)
Dory kommer pludselig i tanke om sine forældre, der prøvede at hjælpe hende med sit korttidshukommelsestab. (Foto: Disney•Pixar)

4. Men der er et ekstra lag

Selv om det er en feel good-film, er der faktisk anledning til at gå lidt dybere ned og tolke på forholdet mellem børnene og forældrene. Nemos far, Marlin, og Dorys forældre tackler nemlig deres børns problemer på meget forskellig vis (Marlin er meget påpasselig, mens Dorys forældre opmuntrer hende til at gøre sit bedste), og Marlin lærer rent faktisk også lidt om sin egen adfærd i løbet af Find Dory.

I Find Nemo blev han bedre til at fokusere på noget andet end sin søns svagheder, men i toeren bringer han i stedet Dorys huskeproblemer op.

– Bare glem det, det er alligevel det, du er bedst til, siger han i et vredt øjeblik, og her er det Nemo, der må gøre ham opmærksom på, at Dorys største problem ikke er hendes handicap – det er ideen om, at hendes handicap er et problem.

Finding Dory (Foto: Disney•Pixar)
Dory møder mange nye karakterer i opfølgeren til Find Nemo. (Foto: Disney•Pixar)

5. Forfilmen er hele billetten værd

Før Find Dory rigtigt går i gang, vises en kortfilm fra Pixar, der fortæller en lille ekstra historie om en fugleunge, der bor på stranden og skal lære selv at finde mad. Den er virkelig fin, humoristisk og rørende, og selv om den intet har at gøre med Find Dory, er den næsten biografbilletten værd.

Piper_1.pub16.1_RGB
Den fineste Pixar-kortfilm bliver vist, før Find Dory går i gang. (Foto: Disney•Pixar)

Find Dory har premiere torsdag den 25. august. Du kan se traileren med dansk tale her:

mydailyspace-facebook-logo-400x331

· Mere fra samme kategori ·