Læs også:

Close

En ny burgerbølge skyller ind over Danmark

Nyheder  | 

Den klassiske spise med en solid bøf, lidt ost og grønt pakket ind i to boller er ved at få en ny guldalder. I hvert fald popper der burger joints op som aldrig før i Danmark. Især i hovedstaden åbner de nye madsteder, der kun har den enkle, velsmagende burger på menuen

Burger joints og street food-stande med ren burger på menuen skyder op som paddehatte i København. Der er faktisk tale om en helt ny gylden burgeræra, hvis du spørger burger og pommes frittes-ekspert Karen Persøe.

Hun står bag bloggen Pigen og Pomfritten og har tygget sig gennem de fleste af især hovedstadens bud på den efterhånden klassiske spise.

– Vi ser helt sikkert en ny burgerbølge. Ved den første var det steder som Halifax, Haché og Cocks and Cows, der drev udviklingen væk fra dengang, hvor enhver café med respekt for sig selv havde en brunch, en pastatallerken og en kedelig caféburger, fortæller Karen Persøe.

Men nu er det en helt anden slags burger, der er kommet til byen.

–  Nu er det, som om der nærmest bare kommer en bil og åbner bagagerummet, og så er der en burger joint. Mange af de nye steder serverer ikke engang pommes frittes, fordi det skal være så simpelt som muligt. Der er enormt meget fokus på de gode råvarer og den gode kvalitet frem for at have elleve forskellige varianter. Det skal være enkelt, og en god burger skal kunne spises med fingrene. Pointen ryger lidt ved en caféburger, der skal holdes sammen af en grillpind, forklarer burgereksperten.

Læs også: Anmeldelse af de bedste, nye burgerjoints i København

Popper op som paddehatte

Ifølge Karen Persøe var den islandske burgerkæde Tommi’s Burger Joint firstmover i forhold til den nye danske burgerbølge. Siden Tommi’s åbnede i 2014, er der fulgt et utal af små burger joints efter.

Jagger, Gasolin Grill, Fat Burger, Yoburger, Juicy Burger, We do Burgers og den seneste bøf på grillen, Burger and Friends, er bare nogle af de steder, der er åbnet i det danske burgerland inden for de seneste to år.

En ny burgerbølge skyller ind over Danmark. (Foto: All Over)
En ny burgerbølge skyller ind over Danmark. (Foto: All Over)

For slet ikke at tale om specialiserede burgersteder som Sliders, der laver miniburgere med alverdens toppings.

– Nogle passionerede ildsjæle har fundet ud af, at der er et marked for at gøre burgeren så simpel som muligt. Man behøver ikke et stort køkken for at bage boller, røre mayo sammen og stege en god bøf, forklarer Karen Persøe.

Tanken om, at burgermarkedet bliver mættet for hurtigt ligger ikke fjern, men ifølge den garvede burgerkender er det slet ikke unormalt at have mange forskellige burger joints andre steder i verden:

– Det virker som en ny ting i Danmark, men det har været sådan i USA i årtier. I enhver diner på enhver highway kan du få en burger, og der laver de den bedre, end jeg nogensinde har smagt den i Danamrk. Der er amerikanerne et skridt foran. Burgere med tartar, pulled pork og så videre prøver at gøre op med det, men i virkeligheden er det måske bare den saftige bøf med den gode ost, der spiller, siger hun.

Læs også: Burgersulten i Odense? We got you covered

Burgeren er den perfekte bid

Karen Persøe fortæller, at burgeren kan komme i så mange varianter og indpakninger, fordi alle har forskellig smag, men også, fordi burgeren er den perfekte bid.

– Jeg er tit blevet drillet med det, og min eks bemærkede, at når jeg spiste, så samlede jeg forskellige ting på tallerkenen på gaflen, så jeg fik en samling af alle smagsindtryk i en bid. Det kan burgeren i sig selv. Når du tager en bid af en burger, får du det hele med på en gang. Det sure, det salte, det søde, den saftige bøf og den bløde bolle omkring, siger hun.

Læs også: Når bøffen boller med osten: Her spiser du den bedste burger i Aarhus

Ifølge Pigen og Pomfritten var Tommi's Burger Joint stedet, der skudte den nye burgerbølge igang. (Foto: Polfoto)
Ifølge Pigen og Pomfritten var Tommi’s Burger Joint stedet, der skød den nye burgerbølge i gang. (Foto: Pigen og Pomfritten)

Samtidig gør burgeren lidt op med den helsebølge, der dikterer et sund liv med motion, grøntsager og ingen junk food. Og med en blog dedikeret til burgere og pommes frittes får Karen Persøe spist sig igennem en del af det syndige gennem året. Hvilket hun har det ganske glimrende med.

– Selv om jeg selv sætter pris på, at der er så mange sunde alternativer, har vi brug for at skeje ud engang imellem. Og det vil jeg gerne gøre ordentligt. Det er også sjovt at forarge folk lidt. Det er lidt forbudt, men når man spiser en burger, skal man nyde det. Det skal ikke gøres til at alt muligt andet, end det er, siger hun.

Og spørger man, hvad den perfekte burger er, er svaret:

– For mig er jo mere snasket og greasy, jo bedre. Den må ikke bare være brød, salat og en bøf, det hele skal være mushy, saftigt og smeltet sammen. Jo mere forbudt og simpel en bolle, jo bedre. Den skal ikke gøre meget væsen ud af sig og ikke skære i ganen. Det er vigtigt for mig, at der er noget, der er sprødt og bryder det bløde, noget syrligt til at tage det fede, og så er bøffen bare det vigtigste. Hvis du maltrakterer den, er burgeren ødelagt, afslører Pigen og Pomfritten.

Læs også: Bedste burger i dobbelt A? Her er en for enhver smag

Pigen og Pomfritten har spist sig gennem de fleste burgere gennem tiden, og hun vurderer dem alle på sin blog Pigen og Pomfritten. (Foto: Pigen og Pomfritten)
Pigen og Pomfritten har spist sig gennem de fleste burgere gennem tiden, og hun vurderer dem alle på sin blog Pigen og Pomfritten. (Foto: Pigen og Pomfritten)

mydailyspace-facebook-logo-400x331

· Mere fra samme kategori ·