Læs også:

Close

Derfor er det cool at være viking

Kultur  | 

Interessen for vikinger er stigende både herhjemme og internationalt. Mange har også adopteret livsstilen. Vi har snakket med to unge fritidsvikinger, som fortæller, hvorfor det er fedt at være viking

Det er cool at være viking – men hvorfor egentlig? Vi har talt med de to vaskeægte fritidsvikinger 26-årige Aya Kamille Ogilvie Rasmussen og 25-årige Sofie Øster Kæmpegaard, der har dyrket trenden i henholdvis 10 og ét år.

Ayas interesse for vikinger kommer ikke fra fremmede. Hun er nemlig vokset op i et hjem, hvor både mor og far deler interessen. Selv fortæller hun:

– Jeg har altid været meget interesseret i vikinger, da jeg er vokset op med sagn og myter fra den tid. Min far er historielærer og er selv meget interesseret i den tid, så han har givet meget videre til mig. Derfor har den historiske del altid været noget, jeg har fundet interessant.

13738129_10154298816329593_2045258118913875614_o
Ayas interesse er kun blevet større med årene, især efter hun har fundet en kæreste, der også er viking. (Foto: Privat)

Aya er opvokset i Hærup tæt ved Hobro og er nu bosat i Århus. Til daglig arbejder hun fuldtid i Stof og Stil. Ud over at være viking bruger hun også en masse tid på at strikke og hækle, hun syer også “moderne” tøj.

Men selv om Aya er fritidsviking, er hun også glad for moderne glæder som at spille computer og se film eller serier om aftenen.

Kongeskift, krige og togter

Aya startede med at være viking for omkring 10 år siden, hvor hun sammen med sin mor var på sit første marked som medvirkende, hvor de solgte mjød. De var begge med i Vikingegruppen Fyrkat, som ligger i Hobro og kendte dem, der stod for markedet.

viking
Her ses Aya sammen med sin mor, som tog hende med til Ayas første vikingemarked for 10 år siden. (Foto: Privat)

Udover fascinationen af de gamle sagn og historier, hun fik fortalt som barn, der nok kan tage en stor del af æren for hendes interesse, ligger der også andet bag:

– Rent historisk syntes jeg, vikingetiden er en meget spændende periode. Der sker rigtig meget samfundsmæssigt med indførelsen af kristendommen, men også med mange kongeskift, interne og eksterne krige og togter, forklarer Aya.

Jeg kan godt lide udfordringerne ved at være viking

Bare fordi man synes, at selve vikingetiden er spændende, er det ikke ensbetydende med, at man har lyst til at adoptere livsstilen. Alligevel er der en del ting, der gør, at Aya synes, det er fedt at være viking.

– Det, jeg kan lide ved at være viking, er både de udfordringer, der er i at lave mad over bål, sy tøjet i hånden og brodere, men også den enkelthed, der er i at leve på den måde, som man gjorde dengang. At bruge flere timer på at bage et brød, næsten hele dagen på at forberede aftensmad, flere dage på at sy en kjole, det kan jeg rigtig godt lide, siger hun og tilføjer:

– Det er rart at komme så langt ned i gear, når man er vant til en travl og hektisk hverdag, hvor alting skal gøres lige nu, og hvis det tager længere end en time, er det spild af tid. At have sådan en uge eller tre, koblet helt fra den moderne verden, er bare super lækkert. Og så er det noget lækkert og flot tøj, man har på!

viking
En af Ayas egne kreationer. (Foto: Privat)

Ayas interesse er kun vokset med årene, og hun har nu fundet sig en kæreste, som også er viking. Efter hun har fået en at dele hobbyen med, er hendes engagement blevet endnu større.

En ny vikings bekendelser

Sofie Øster Kæmpegaard er modsat Aya en forholdvis ny viking. Hun startede sit vikingeeventyr sidste sommer, da hun ansøgte om at blive sommersæsonansat på Bork Vikingehavn.

– Jeg trængte til at komme udenfor, møde glade mennesker og lave bål, fortæller hun.

13956980_10210086270298771_668235854_n
Sofie blev meget overrasket over, hvor engageret vikingerne er i livsstilen, men glædeligt overrasket. (Foto: Privat)

Livet som viking var dog ikke, som hun havde forestillet sig.

– Inden jeg kom til Bork troede jeg, at vikinger var noget, vi legede, men det viste sig, at der var mennesker, som troede på de gamle guder og naturen omkring os. Som ønskede et liv, hvor man er mere sammen, hvor de basale ting tager lidt længere tid, fortæller Sofie.

Og hvad der først startede som et sommerjob gik hen og blev en reel interesse.

– Min interesse startede, da jeg mødte alle de fantastiske mennesker, som kommer på Bork. Der er et ret unikt fællesskab, som jeg oplever er meget anerkendende.

Mit liv er forandret

– Sidste sommer syntes jeg, at der var mange ting, som ændrede sig. Min måde at være på, og de ting, jeg sætter pris på og ønsker, er alle sammen ting, som bliver værdsæt i samværet og livet sammen med de andre vikinger. Min interesse er generelt steget, og hele livsstilen griber lige så stille om sig – og det er fantastisk, siger Sofie.

Inden jeg kom til Bork troede jeg, at vikinger var noget, som vi legede.

Udover en mere simpel tilgang til livet, synes hun også, at vikingetiden var fed set fra en kvindes synspunkt.

– Vikingetiden var en periode, hvor kvinder i samfundet endnu ikke var blevet undertrykte. Kvinder levede i lige status med mænd og havde samme rettigheder i datidens demokrati, fortæller Sofie.

Læs også: Vi er vilde med Vikinger

Hun oplever også en stor accept af den, man er blandt de moderne vikinger.

– Imellem de moderne vikinger i dag er der en kæmpe stor accept af hinanden og andre. Sådan oplever jeg det. Selvfølgelig findes der også snobber og andre, som kan være ubehagelige, men hovedparten af de mennesker, jeg har mødt, har været venlige og gavmilde. Vi har jo alle sammen interessen for netop den her livsstil og vikingetiden tilfælles. Det gør, at man kan snakke med alle, og at alle grundlæggende accepterer hinanden, siger Sofie, der både har fået nye venner og en kæreste med i købet – og ham deler hun også interessen med.

snapchat.com/add/mydailyspace

· Mere fra samme kategori ·