Læs også:

Close

For få studieboliger: Sådan får du held med din boligsøgning

Bolig  | 

Studiestart er lige om hjørnet, hvilket for mange også er lig med boligjagt. Manglen på studieboliger er steget, men vi giver dig en række råd, som forhåbentlig kan sætte skub i din boligsøgning

I år har 93.924 håbefulde unge søgt ind på en videregående uddannelse, og hele 66.439 er blevet optaget, hvilket er en ny rekord. Selv om den lange ventetid, inden der blev sendt svar ud, har været hård, så er bekymringerne for de fleste slet ikke slut endnu.

Måske skal du flytte til en ny by for at studere, og boligsøgning kan faktisk være et fuldtidsjob i sig selv. Det er der heller ikke noget at sige til, da efterspørgslen på studieboliger er langt højere end udbudet.

– Der er et enormt pres på de få studieboliger, der er til rådighed. Og det er, fordi flere og flere unge er i gang med en uddannelse. Det er jo godt, men antallet af studieboliger er slet ikke fulgt med, siger Ann Lehmann Erichsen, afdelingsdirektør og forbrugerøkonom hos Nordea til Ritzau.

Ikke nok med at der er færre lejligheder til rådighed, end der er boligsøgende, så er priserne også steget. Så selv hvis du er blandt de heldige, som er ude i forældrekøb, kan det også gå hen og blive en mere besværlig affære end tidligere.

Kontantprisen er fra sidste år steget mellem 9,6 og 14,3 procent i de største studiebyer. Den dyreste kvadratmeterpris findes på Frederiksberg og den billigste i Odense.

– Der er ikke bare stor forskel på, hvad en lejlighed koster i de enkelte byer – men der er også store forskelle indenfor de enkelte byer. Så det er bestemt en god idé at tage rundt i de forskellige bydele og se på mulighederne, siger Mads Ellegaard, relationschef i Home.

POLFOTO_22716935
I 2011 flyttede boligsøgende studerende ind på Københavns rådhus i protest over manglende boliger. (Foto: Polfoto)

Flere kommuner har boliggaranti. Heriblandt Aarhus, som har en politik, der lyder, at alle nye studerende skal have en bolig inden årets udgang.

Kommunen stiller 198 midlertidige boliger til rådighed for at kunne imødekomme boligmanglen. Størstedelen af de midlertidige boliger vil være skurvogne med plads til fire studerende i hver.

Til dig, som ikke har mulighed for forældrekøb

Kom i gang!

Boligsøgning kan være en lang og hård proces, så jo før du starter, jo bedre. Brug dit netværk. Fortæl venner og familie, at du søger, og få dem til at dele budskabet. Brug de sociale medier, og meld dig ind i grupper på facebook, hvor der kommer masser af boligopslag hver eneste dag.

Vær hurtig!

Der er rift om boligerne, især omkring studiestart. Ser du noget, som kunne have interesse, så ring eller skriv med det samme. Der er mange interesserede, og udlejerne får hurtigt så mange henvendelser, at de lukker for nye.

Læs også: Fra sabbatår til SU: Syv gode råd til studieøkonomien

Skil dig ud

Især når du skriver til en udlejer eller laver et opslag til de sociale medier. Tænk kreativt. Du kan for eksempel lave en video eller en sjov collage, som beskriver dig og det, du søger. Vær ærlig om, hvad du søger og om dig selv.

Skriv dig op

Skriv dig op til studieboliger og kollegieværelser eller i andelsforeninger. Her kan du være heldig at få en billigere bolig. Plus at der er mindre risiko for snyd. Du kan endda være heldig at få et lille forspring, hvis du flytter til en ny by og kommer langvejs fra.

POLFOTO_24846932
Flyt på kollegie, og få en masse nye venner. (Foto: Polfoto)

Skru lidt ned for dine forventninger

Det er begrænset, hvad man kan få på et studiebudget, og alle er stort set ude efter det samme. Gå på kompromis, og søg bredt. Så længe du ikke er ude i køb, er det kun midlertidigt. Når du først har tag over hovedet, kan du altid søge videre derfra.

Søg flere sammen

Det kan ofte være nemmere at finde større lejligheder end en etværelses. Tilmeld dig nogle betalingsportaler. Hold dig til nogle få, da der ofte er det samme indhold, men tag nogle af de større, såsom boligportalen, boligdeal, eller findroommate. Prøv også den nye OpenHouse-app, som er boligmarkedets svar på Tinder.

Foto: Sofia Busk Veninderne Jannie Johansen Schauer på 21 år og Trine Jensen på 21 år er flyttet sammen ind i skurvogn nr. 1. Her skal de bo sammen til de finder en lejlighed de kan dele. Foto til vidvinkel på søndag.
Aarhus Kommune har midlertidige boliger i form af skurvogne for at imødekomme boliggarantien. (Foto: Polfoto)

Brug din sunde fornuft

Se boligen, før du underskriver, da det kan vise sig at være et falskt opslag. Hvis du ser en lejlighed “magen” til den lejlighed, der lejes ud, så underskriv heller ikke en kontrakt, inden du har set den aktuelle lejlighed. Det er ikke til at vide, hvilke fejl og mangler den har.

Vær kritisk

Brug din sunde fornuft. Hvis noget lyder for godt til at være sandt, såsom en meget lav husleje i et populært kvarter, så er det måske fusk. Hvis lejen derimod er ekstremt høj, kan du få tjekket, om du betaler for meget hos huslejenævnet. Kontantbetaling og overførsler til udenlandske kontoer er et no go og et klart faretegn!

Sidst, men ikke mindst: Få alt på skrift, hvis der skulle opstå uenigheder senere hen.

Læs også: Boligsøgning: Dine rettigheder som lejer

Kilder: Home og /ritzau/

Hvad er dine bedste tips til boligsøgning?

snapchat.com/add/mydailyspace

· Mere fra samme kategori ·