Læs også:

Close

MY DAILY NEWS: Sydsudan tæt på ny borgerkrig og andre vigtige nyheder

Nyheder  | 

MY DAILY SPACE har samlet dagens væsentligste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden

Verdens yngste nation på randen af ny borgerkrig

Det internationale samfund frygter en ny borgerkrig i det unge, uroplagede land Sydsudan, hvor voldsomme kampe er brudt ud mellem styrker, der støtter henholdsvis præsident Salvar Kiir og vicepræsidenten Riek Machar. Det skriver flere medier.

FN er gået ind i sagen og har bedt de to stridende parter om at styre deres soldater, men indtil videre uden held, og søndag udbrød der ildkampe med kampvogne, kamphelikoptere og granater mellem hæren, der støtter præsidenten og tidligere oprørere, der støtter vicepræsidenten.

Flere hundrede soldater meldes døde, og flere tusinder civile er sendt på flugt efter kampene, der hærger den unge nation, lige før dens fem års fødselsdag.

Konflikten stammer tilbage fra 2013, hvor præsident Salvar Kiir anklagede vicepræsident Riek Machar for at planlægge statskup.

Anklagerne førte til kampe mellem de to mænd og deres støtter. Samtidig tilhørte præsidenten og vicepræsidenten to forskellige stammer, så ikke alene blev det en politisk kamp, men også en etnisk kamp med voldtægter og børnesoldater.

Riek Machar blev samtidig oprørsleder, og hurtigt bredte kampene sig til hele landet.

I 2015 indgik de to mænd en fredsaftale, hvor Riek Machar igen blev vicepræsident, men nu siger talsmænd for ham, at præsident Salvar Kiir igen har angrebet vicepræsidenten, og kampene er udbrudt på ny.

AFP, /ritzau/, Reuters, DR.dk og Folkekirkens Nødhjælp

Sydsudan er på grænsen af en ny borgerkrig. (Foto: Polfoto)
Sydsudan er på grænsen af en ny borgerkrig. (Foto: Polfoto)

Internationale elever forsvinder fra højskoler

Mindst 20 internationale elever er forsvundet fra danske højskoler siden begyndelsen af 2015. Det skriver Politiken.

Omkring 15 af eleverne er fra Nepal, og flere af dem er blevet sporet til Portugal. Man mener, at højskolerne bruges som en vej ind i Europa.

Højskolerne vil nu forsøge at kontrollere eleverne mere grundigt, inden de optages på skolerne.

– Vi er opmærksomme på ikke at blive en trojansk hest for elever, der vil ind i EU, men vi kan aldrig gardere os helt, siger generalsekretær i Folkehøjskolernes Forening Niels Glahn til Politiken.

Internationale elever forsvinder fra danske højskoler. (Foto: Polfoto)
Internationale elever forsvinder fra danske højskoler. (Foto: Polfoto)

Det er ulovligt at køre som Uber-chauffør

Fredag eftermiddag afgjorde Københavns Byret, at det ikke er lovligt at køre som Uber-chauffør i Danmark. Det skriver Fagbladet 3F.

Seks Uber-chauffører var tiltalt i sagen for at køre pirattaxa. De er alle seks kendt skyldige og skal betale en bøde.

Fem af chaufførerne har valgt at anke dommen.

Fagbladet 3F

Københavns Byret har vurderet, at Uber er en taxaservice og ikke en samkørselsordning, derfor er seks chauffører blevet dømt for pirattaxikørsel. (Foto: Polfoto)
Københavns Byret har vurderet, at Uber er en taxaservice og ikke en samkørselsordning, derfor er seks chauffører blevet dømt for pirattaxikørsel. (Foto: Polfoto)

Portugal vand EM i fodbold for første gang nogensinde

Ronaldo kan sammen med resten af det portugisiske landshold kalde sig Europamestre for første gang nogensinde.

Portugiserne vandt en kneben 1-0 sejr over Frankrig, da fodboldspilleren Eder scorede med et langskud i den forlængede spilletid.

Det portugiske landshold viste også, at de kan klare sig uden stjernespilleren Christiano Ronaldo, der måtte udgå i første halvleg med en muskelskade.

Det afholdt dog ikke anføreren fra at styre tropperne ude fra sidelinjen sammen med den portugisiske landsholdstræner, Fernando Santos.

Det er første gang nogensinde, at Portugal vinder EM i fodbold og med til titlen hører 190 millioner kroner i pengepræmie.

Portugal er EM mestre for første gang nogensinde. (Foto: Polfoto)
Portugal er EM mestre for første gang nogensinde. (Foto: Polfoto)

mydailyspace-facebook-logo-400x331

· Mere fra samme kategori ·