Læs også:

Close

Forsvaret: Kønsneutrale barakker giver bedre soldater

Nyheder  | 

Mandlige og kvindelige værnepligtige sover, bor og bader sammen på Aalborg Kaserne. To hold har nu prøvet de nye boligforhold, og ikke alene er det at bo sammen en kæmpe succes, det smitter også af på samarbejdet i delingen

Unisex-barakker for værnepligtige og konstabler er nyt, men soldater på internationale missioner har boet og sovet sammen med soldater af modsatte køn i mange år. Inspirationen kommer fra et forsøg i Norge, hvor man fandt frem til, at fællesindkvartering styrkede relationer og mindskede krænkelser mellem kønnene.

Forsvaret har indført fællesindkvartering for deres værnepligtige soldater og konstabler i Aalborg og Skive. Altså sover og bor mænd og kvinder i samme stue.

Oprindeligt blev den fælles indkvartering indført for at understøtte Forsvarets målsætning om at få flere kvinder til at melde sig som værnepligtige og fortsætte deres karriere i militæret.

– Vi har kørt to hold med fællesindkvartering nu, og det har været en succes. Ikke på den måde, at vi fik flere kvinder til at skrive kontrakt, men vi har en ide om, at det har fået færre til at springe fra. Men indtil videre er alle rigtig glade for det. Det gælder både de værnepligtige, konstabelelever og befalingsmændene, der også kan mærke, at de har nogle bedre og gladere soldater, fortæller Søren Egebæk, der er kaptajn og presseofficer ved Trænregimentet.

Læs også: Soldater afslører: Derfor elsker vi at bo i unisex-barakker

Stor betydning for sammenholdet

En de vigtigste konsekvenser af fællesindkvarteringen har været, at sammenholdet på tværs af kønnene er blevet markant bedre, fortæller Søren Egebæk:

– De kliker, vi så før, er væk. De værnepligtige er bedre integrerede og samarbejder bedre i delingerne. Alle deltager, og generelt fremstår delingerne med en mere professionel attitude, hvor opgaven og løsningen er i centrum. Nu kigger de ikke længere på hinanden som piger og drenge. Nu kigger de på hinanden som soldater, fortæller kaptajnen.

Siden august 2015 har mænd og kvinder delt værelse som værnepligtige. (Foto: Værnsfælles Forsvarskommando, Forsvarsgalleriet)
Siden august 2015 har mænd og kvinder delt værelse som værnepligtige. (Foto: Værnsfælles Forsvarskommando, Forsvarsgalleriet)

De kønsneutrale barakker har også gjort noget for den generelle ånd.

– Korpsånden er i top. Vi oplever sommetider, at de værnepligtige får et mentalt dyk i løbet af sådan et hold. Det er sjovt og nyt i starten, men så bliver det hårdt. Det er et lille dyk, man oplever på hvert hold, men nu er det ikke længere så udtalt, som ved tidligere hold, siger Søren Egebæk.

Læs også: Flere kvinder vælger værnepligten

Fælles barakker har haft en meget positiv effekt på det generelle sammenhold. (Foto: Værnsfælles Forsvarskommando, Forsvarsgalleriet)
Fælles barakker har haft en meget positiv effekt på det generelle sammenhold. (Foto: Værnsfælles Forsvarskommando, Forsvarsgalleriet)
Der bor 12 soldater på en stue, og det er ikke kun humøret og sammenholdet, der har fået et gevaldigt nøk opad af de fælles barakker for mænd og kvinder. Det har lugten på værelserne også.
– Der er kommet meget bedre struktur på stuerne. En ren drengestue kunne lugte af sure sokker, imens en ren pigestue kunne lugte af parfume. Lugten af sure sokker er væk, og lugten af parfume er væk. Nu er der bare ryddeligt og pænt, siger Søren Egebæk.

Der tages hensyn

Som udgangspunkt er der ikke nogle regelsæt eller ordninger for de to køn, når de skal finde ud af at bo sammen. Soldaterne skal selv finde ud af en løsning, når det kommer til orden i stuen, bad og afklædning. Der er heller ikke badeforhæng i fællesbadene, men ønsker soldaterne et forhæng, får de det.

– Der er ikke nogen, der blander sig. Soldaterne kan bede om hjælp og rådgivning, hvis de ikke kan finde ud af det, men det har der ikke været behov for endnu.

Men er der nogen, der ikke ønsker indkvartering med soldater af det modsatte køn, er det også muligt.

– Om det er køn, religion eller noget andet, der gør, at man ikke vil bo sammen med nogen af det modsatte køn, tager vi hensyn til det. Vi ønsker mangfoldighed i forsvaret og det kan man kun få, hvis man tager hensyn til mangfoldighedens behov. Vi vil gerne gøre alle til soldater, men vi vil også gerne have, at de har det godt, mens de er soldater, forklarer Søren Egebæk.

Læs også: Derfor blev Sarah værnepligtig

Befalingsmændene siger, at fælles barakker har givet bedre soldater. (Foto: Værnsfælles Forsvarskommando, Forsvarsgalleriet)
Befalingsmændene siger, at fælles barakker har givet bedre soldater. (Foto: Værnsfælles Forsvarskommando, Forsvarsgalleriet)

mydailyspace-facebook-logo-400x331

· Mere fra samme kategori ·