Læs også:

Close

Derfor skal du drikke matcha, kefir og kombucha

Sundhed  | 

Du har måske hørt, at matcha, kombucha og kefir er det nye sort i sundhedskredse – men hvad skal du egentlig drikke det for?

Pulveriserede blade og fermenterede svampe. Det lyder lidt som noget, man kommer i trylledrik, og det er det måske i grunden også. Både matcha, kombucha og kefir bliver i hvert fald prist for deres sundhedsfremmende egenskaber, så lad os se nærmere på, hvad det er, disse tre magiske drikke kan.

matcha
(Foto: All Over)

Matcha

Matcha er nok den mest hypede af de tre. Du finder snart ikke en hipstercafé med respekt for sig selv (og let’s face it – det har de som regel), som ikke serverer matchalatte, en eller anden slags matchadessert eller matchagrød. På Vesterbro er der sågar åbnet en matcha-bar. Men! Selv om det sunde, opkvikkende tepulver først er stormet frem i vores del af verden i løbet af de sidste par år, er matcha faktisk en af de ældste varianter af grøn te og kan spores helt tilbage til omkring år 900, hvor pulveret blev brugt i traditionelle japanske teceremonier.

Derfor skal du drikke matcha:

 • Du optager mere næring, når du drikker matcha. En god kop matcha svarer ernæringsmæssigt til 12 kopper almindelig grøn te, fordi du drikker selve tepulveret i stedet for blot at lade teblade trække i varmt vand.
 • Matcha har et højt indhold af EGCG. Epigallocatechin Gallate (EGCG) er det vigtigste antioxidant i grøn te, og matchate indeholder 137 gange mere EGCG end almindelig grøn te. Forskning peger på, at at det høje indhold af EGCG beskytter leveren og nyrerne og forebygger kræft.
 • Matcha regulerer kolesterol. Undersøgelser har vist, at matcha skulle reducere kroppens triglyceridniveaeu og kolesterolniveu og på den måde virke forebyggende mod hjertekarsygdomme.
 • Du bliver frisk og samtidig mere koncentreret. Ligesom mange andre slags te indeholder matcha koffein. Matcha indeholder cirka en tredjedel så meget koffein som kaffe, men giver et længere energiboost. Matcha indeholder nemlig L-Theanine, som er en aminosyre, der nedsætter hastigheden for, hvor hurtigt koffein bliver optaget i kroppen. Samtidig skærper L-Theanine din koncentration og kan tilmed reducere angst og give dig bedre humør.

Læs mere om – eller køb din første bøtte – matcha hos Byoh.

Kombucha
(Foto: All Over)

Kombucha

Ligesom matcha stammer kombucha fra Asien og kan dateres mere end 2.000 år tilbage. Kombucha er fermenteret te, der fremstilles med en kombuchasvamp og sukker. Kombuchasvampen er egentlig ikke som sådan en svamp, men en symbiotisk kultur af bakterier, gærceller og andre mikroorganismer, som sammen med det sukkerrige tevand omdannes til en ultrasund og perlende drik.

Derfor skal du drikke kombucha:

 • Kombucha er probiotisk og stabiliserer tarmfloraen og de metaboliske processer (altså stofskiftet) i kroppen.
 • Kombucha har et lavt sukkerindhold, fordi sukkeret omdannes til alkohol, organiske syrer og andre næringsstoffer.
 • Kombucha er rig på aminosyrer, vitaminer, mineraler og antioxidanter, som blandt andet
  • bekæmper frie radikaler i kroppen (molekyler, som kan beskadige dine celler)
  • forbygger hudens ældning
  • virker afgiftende for leveren
  • har positiv indvirkning på nerve- og hjertekarsystemet
  • stimulerer kroppens immunsystem og produktion af røde bloglegemer

Du kan finde en grundopskrift på kombucha hos Aarstiderne.

Læs også: Drik dig i balance: Urtete om morgnen – G&T om aftenen

kefir
(Foto: All Over)

Kefir

Vandkefir minder meget om kombucha og kan bedst beskrives som en slags sundhedssodavand. Kefir laves på vand og sukker tilsat kefirgryn, der fuldstændig ligesom kombuchasvampen fermenterer sukkervandet, så det meste af sukkeret nedbrydes og omdannes til organiske syrer (herunder mælkesyrebakterier og kulsyre), vitaminer og mineraler. Man kan vælge at tilsætte forskellige slags frugt eller bær for at give smag og farve til den brusende drik.

Derfor skal du drikke kefir:

 • Vandkefir har et naturligt indhold af mælkesyre- og eddikesyrebakterie, som er gavnlige for fordøjelsen og optagelsen af næring i kroppen.
 • Kefir indeholder en vifte af vitaminer, mineraler og sporstoffer, som blandt andet
  • stimulerer immunsystemet, der bekæmper sygdomme
  • giver smukkere hud
  • nedbryder skadelige bakterier, parasitter og vira i kroppen
  • har positiv indvirkning på nervesystemet

Du kan blandt andet finde grundopskriften på vandkefir på madbanditten.dk.

Læs også: 10 ting, der ikke er så sunde, som du tror

Kilder: aarstiderne.com, byoh.dk.

mydailyspace-facebook-logo-400x331

 

· Mere fra samme kategori ·