Læs også:

Close
sunde

10 ting, der ikke er så sunde, som du tror

Mad, Sundhed  | 

Helseland bugner med sunde mad- og drikkevarer, som skal gøre os gladere, sundere og stærkere. Her punkterer vi myten om 10 af dem

Den ene dag skal du drikke kokosvand, og den næste skal du spise chiafrø. Så er quinoa trendy – for ikke at tale om mandelmælk og konjaknudler. Listen er lang, men er alle de her hippe (og ofte dyre) helseprodukter nu også lige sunde? Her har vi samlet 1o af dem, der slet ikke er så sunde, som de giver sig ud for at være.

1. Agavesirup

Agavesirup er blevet et populært sødemiddel i helsekredse. Især i rawfood- og palæodesserter er agavesirup blevet et fast indslag, da sødemidlet er blevet markedsført som et sundt og mindre forarbejdet alternativ til raffineret sukker. Agavesirup er en anelse sødere end almindeligt sukker, og derfor behøver man ikke helt lige så meget af det for at opnå samme sødningseffekt, hvilket jo er fint. Men! Agavesirup er stadig fyldt med sukker og er ofte i høj grad forarbejdet. Du kan altså godt bruge agavesirup i stedet for sukker, men husk, at det altså ikke indgår i en sund diæt.

2. Danskvand

Selv om danskvand er at foretrække fremfor sodavand, er det ikke helt ufarligt for dine bisser. PH-værdien i drikke med kulsyre er nemlig lavere (altså mere syreholdige) end mundens egen naturlige pH-værdi, og det betyder, at det kan være rigtig skadeligt for dine tænders emalje. Drik hellere postevand med isterninger og smagsgivere som mynteblade, agurk eller frugt, hvis du har brug for noget, som er lidt sjovere end vand direkte fra hanen.

3. Energibarer

Rigtig mange spiser energibarer i stedet for chokolade og slik i troen på, at det er sundt. Desværre er virkeligheden sådan, at energibarer som oftest er fyldt med hurtige kulhydrater, som mægtig gerne vil sætte sig som mavefedt. Så medmindre du skal til at løbe 10 kilometer eller er på vej ind til en dræber af en crossfittime, er det som tommelfingerregel en rigtig god ide at lade energibarerne ligge.

Læs også: Hvilken bar skal jeg vælge?

4. Fedtfri produkter

Det er vigtigt at forstå, at “fedtfri” ikke betyder “kaloriefri”, og at et produkt ikke automatisk er sundt, fordi det har et lavt fedtindhold. Bare tænk på vingummibamser. Rigtig ofte indeholder fedtreducerede produkter et langt højere indhold af kulhydrater, som omdannes til blodsukker i kroppen. Vælg hellere naturlige produkter, som er rige på fibre, vitaminer og mineraler end produkter, der er designet af en producent til at være fedtfri.

Læs også: Spiser du nok fedt?

5. Glutenfri produkter

Den gængse holdning er efterhånden blevet, at glutenfrit er lig med sundt, men medmindre du virkelig er intolerant over for gluten, er det ikke tilfældet. Glutenfrit mel er ofte udvundet af mindre næringsrige kornsorter og fedt af ringe kvalitet for at erstatte glutenindholdet. Vil du gerne mindske dit glutenindtag, er det derfor en bedre ide at skære ned på madvarer, som indeholder korn og stivelse og i stedet “hente” kulhydrater fra frugt, grøntsager, nødder og rodfrugter.

6. Proteinpulver

Det er helt fint, at du tilføjer din grøntsagssmoothie lidt hampeprotein, men hold dig fra det dyre, fabrikerede pulver, som mest af alt minder om kridtstøv. Protein fra naturlige kilder som hørfrø og nøddesmør har ofte et langt bedre næringsindhold, er af højere kvalitet og optages bedst i kroppen. Ved at spise naturlige proteinkilder undgår du også at komme til at overdosere dit indtag, hvilket kan gå ud over dine nyrer og din lever.

7. Smoothies

Som regel starter en smoothie med et sundt udgangspunkt: Frisk frugt og/eller grønt blendet med nøddemælk eller et andet mælkeprodukt. Desværre bliver slutresultatet ofte liiiidt anderledes. Måske køber du den ude i byen, hvor den bliver lavet med honning, sirup eller på sukkerholdig vaniljemælk, frugtyoghurt, flødeis eller sorbet. Også størrelsen spiller ind, da mængden af sukker i en stor “café-smoothie” hurtigt kommer til at rime mere på dessert end snack eller morgenmad. Bestil din smoothie med grønt og usødet mælk for at spare på sukkeret og skrue op for næringsindholdet.

8. Spelt

Spelt har i den grad indtaget det ganske land (og vel nærmest overtaget Østerbro). Det har det, fordi mange tror, at spelt er ekstrasundt. Og det er det i princippet også. Men mange spelttyper er lavet på hvede og ikke fuldkorn, og så kunne du faktisk lige så godt spise hvide ris. Tjek derefter altid efter, om der er tale om fuldkorn eller hvidt mel, før du går i krig med din speltbolle.

9. Sushi

Lad dig ikke narre af de sunde elementer som fisk, grøntsager og tang, når du køber en bakke sushi, for størstedelen af de smukt dekorerede stykker består af hvide ris. Hvide ris indeholder ingen vitaminer, mineraler eller fibre – til gengæld er de spækket med hurtige kulhydrater, som skyder dit blodsukker i vejret. Prøv at købe sushi lavet på brune ris, eller drop risene helt, og bestil i stedet en sushi-salat eller rene stykker fisk (kaldet sashimi) og en tangsalat, når du og veninderne skal forkæles på japansk.

Læs også: Disse grøntsager skal du ikke spise rå

10. Tørret frugt

Tørret frugt lyder måske meget sundt – men lige så snart frugten bliver dehydreret, bliver sukkerindholdet også mere koncentreret. Samtidig fylder frugten meget mindre, hvilket inviterer til at spise mere af det. Mange producenter af tørret frugt tilføjer også ekstra sukker for at gøre det såkaldt sunde slik mere, tja, slikagtigt.  Tjek derfor altid varedeklarationen, når du køber tørret frugt, og husk desuden at være opmærksom på dit indtag.

mydailyspace-facebook-logo-400x331

Kilder: cookinglight.comdr.dktv2.dk

· Mere fra samme kategori ·