Læs også:

Close

Wakeboarding, SUP-surfing … Kvinder rider bølgerne som aldrig før

Nyheder  | 

I disse år oplever vandsportsforeninger en tilstrømning som aldrig før. Ikke mindst fra yngre kvinder. En tendens, der står i kontrast til, at kvinder falder fra i de mere klassiske idrætsgrene

Kvinder er vilde med vandsport. Og det er interessant, for undersøgelsen Danskernes motions- og sportsvaner 2016 viser, at kvinder fra de er cirka 16 år og frem til efter, de er blevet mødre med store teenagebørn, både bliver dårligere til at melde sig til sport, og faktisk også til i det hele taget at dyrke det.

Men en særlig type sport stikker ud, og mange foreninger har fremgang blandt danske kvinder.

– Vi kan se, at sådan noget som standup paddle (også kaldet SUP-surf, red.) er noget, som fanger kvindernes interesse. Det kommer også næsten ud af ingenting, så det er nemt at se på målingerne, fortæller Maja Pilgaardder er Ph.D. og analyse- og forskningsleder på Idrættens Analyseinstitut og står bag undersøgelsen.

Hun uddyber:

– Det foregår i naturen, og det er god træning. Og så gør stederne også en særlig indsats for at ramme unge kvinder, blandt andet ved at kombinere vandsport med yoga.

Læs også: Sandra dyrker vandsport: Kvinder skal ikke altid være så pæne

Mere end 1.000 på venteliste

Et sted, hvor det kan mærkes, at kvinder valfarter til vandet, er i Copenhagen Cable Park (CCP). Da parken lavede sit første intro-kursus med hold på 10 piger, stod der 400 på venteliste i løbet af de første 40 minutter. Deres andet introhold fik også en venteliste på 400 i løbet af en halv time.

– Vi har altid haft pigekurser, så jeg vidste godt, at interessen var der, men vi har aldrig reklameret for det på Facebook. Det begyndte vi så på, og så eksploderede det bare. Vi har kørt herude i 10 sæsoner nu, og selv om vi har haft piger med i alle årene, har vi aldrig oplevet en tilgang som i år, fortæller Peter Bloch, ejer af CCP.

CCP har nu også lavet en hel temadag for kvinder med plads til 80 tilmeldte. Foreløbig er ventelisten på mere end 1.000 kvinder.

Også i Nordic Wake Girls (NWG) kan man mærke tilgangen. I 2015 samlede foreningen for første gang de nordiske lande til et wakeboardtræf kun for kvinder.

– Efter vi havde vores første event, spredte det sig vildt. Folk kom hjem fra træffet og var helt oppe at køre over det og fortalte om det til alle deres veninder, så ved dette års træf var pladserne fyldt op i løbet af ingen tid, fortæller Elin Ferm, en af grundlæggerne af NWG.

Læs også: Mød Kayla Itsines: Instagrams ukronede fitnessdronning er kun 25

Skræddersyet til kvinder

For NWG handler sporten ikke om at konkurrere, men i stedet om at skabe en platform, hvor kvinder kan dyrke sport sammen.

– Vi forsøger at styrke det kvindelige wakeboardingmiljø og få flere kvinder til at melde sig til. Vi sigter også efter at være modvægten til en sportsverden, hvor mænd generelt gøres mere synlige som atleter, og hvor der kun er plads til kvindelige wakeboarders, hvis de er i den konkurrerende elite,  forklarer Elin Ferm.

Hun uddyber:

– Vores mål er at dyrke ideen om at give det videre og at lære af hinanden. Wakeboarding er en god måde at presse dig selv på og skubbe til dine grænser, men det fungerer bedst, hvis du kan skabe et miljø, der ikke er vildt konkurrerende. Indtil nu har vi kun mødt andre kvinder fra cable parks ved konkurrencer, og jeg tror ikke altid, at konkurrencer er den bedste grobund for at skabe venskaber, siger Elin Ferm.

Også Peter Bloch fortæller, at konkurrencer ikke er den primære grund til, at kvinderne kommer ud i Copenhagen Cable Park:

– Wakeboarding er meget show-off ligesom snowboarding. Derfor er der mange af de atletiske drenge, der er naturligt vilde med sporten. Kvinderne kan det samme som mændene rent teknisk, men når de når niveauet lige under elite, er der mange, der resignerer og siger, at de ikke går videre, fordi det er farligt. Det er det også. Du kan springe meget højt op i luften med hovedet nedad, rotere og så videre. Vi har nogle få, der går videre, og de har også fået sig nogle ordentlige tæv. Men de fleste holder sig nede på vandet, fortæller han.

Læs også: Forskning: Gamle kønsroller præger idrætten

Det sociale spiller en stor rolle

Til gengæld spiller det sociale en enorm rolle for de kvinder, der dyrker vandsport.

– Vi oplever, at kvinderne første gang ofte kommer med deres partnere eller deres mandlige venner, for det er en sport, der er præget af mænd, og det kan være intimiderende at møde op alene. Derfor er vi meget glade for at være en del af denne udvikling i sporten, hvor vi ser mange flere kvinder på vandet, fordi vi tror på, at repræsentation spiller en stor rolle: You can’t be what you can’t see, siger Elin Ferm.

Og Peter Bloch kan genkende billedet:

– De kommer herned med deres veninder og melder sig til sammen. De føler sig velkomne, kan hænge ud, tage bikini på, og hvis de har børn, kan de lege her, så det tror jeg har noget med det at gøre. Og så er det en livstilsport, hvor de har et socialt netværk og kan lave andre ting end gå på café og de andre traditionelle ting, man gør i byen. Det sociale er ekstremt vigtigt for alle, men det er især vigtigt for vores kvindelige medlemmer, fortæller Peter Bloch.

Hvis du gerne vil vide mere, kan du finde informationer om Copenhagen Cable Park på deres hjemmeside, Facebook og Instagram.

Vil du gerne vide mere om Nordic Wake Girls, kan du finde informationer på deres Facebook, eller følge dem på Instagram.

mydailyspace-facebook-logo-400x331

· Mere fra samme kategori ·