Læs også:

Close
madspild

Sådan mindsker du dit madspild

Mad  | 

Det er hverken besværligt, dyrt eller indviklet at stoppe (eller bare formindske) dit madspild. Her får du fem gode råd, som virkelig gør en forskel

I princippet burde al den mad, du køber, ende i maven og ikke i skraldespanden. I virkeligheden er sagen dog en helt anden. Vi danskere har nemlig et kæmpe madspild, som samlet set koster os over 11,6 milliarder kroner om året ifølge organisationen Stop Spild af Mad. Det er jo helt skørt! 11,6 milliarder kroner om året for mad, vi smider ud her i Danmark, mens 800 millioner mennesker sulter verden over. Jeg stemmer for, at vi kan gøre det bedre.

De følgende fem huskeråd mod madspild er win-win for både din privatøkonomi, din indre miljøforkæmper og din medmenneskelige samvittighed.

Læs også: Verden står sammen mod madspild

1. Planlæg dine indkøb

Det er en rigtig god idé at tænke over, hvad du helt nøjagtigt skal købe ind, før du står nede i Bilkas sorte hul af muligheder. Ved at lave en indkøbsliste eller – endu bedre – en ugentlig madplan er du mindre tilbøjelig til at smide mere i kurven, end du har tænkt dig at spise op. Du sparer tilmed penge, når du kun køber, hvad du rent faktisk kan spise.

2. Køb og tilbered kun det, du har brug for

Det siger næsten sig selv, at du spilder mindre mad, når du kun køber det, du skal bruge – og desuden bruger alt det, du har købt. Tænk dig om, før du lader dig forføre af “tre for to”-tilbud eller andre fristelser, du egentlig ikke behøver.

Tænk dig også om, før du går i gang med at tilberede din mad. Har du for eksempel altid for meget ris eller pasta til overs, når du har spist, kan det være, at du skal lave mindre ad gangen.

3. Vær loose med datomærkningen

Supermarkedernes vejledende datomærkning er kun, ja, vejledende. Det betyder altså, at mange varer sagtens kan holde sig ud over sidste anvendelsesdato. Især tørvarer holder sig rigtig fint. Brug din sunde fornuft og dine sanser, før du smider mad ud. Dufter, smager og føles varen fin, så er den det helt sikkert også. Undtagelsen til denne regel er fersk kød og fisk, hvor du altid skal følge datomærkningen, medmindre du fryser det ned.

Rigtig mange supermarkeder sætter prisen ned på varer, som nærmer sig vejledende udløbsdato. Skal du alligevel spise maden samme dag, er det både økonomisk og bæredygtigt at vælge de varer, som udløber snart.

4. Brug dine rester

Tænk over, hvordan du kan bruge dine rester dagene efter – for eksempel i madpakken. Snitter du eksempelvis et kålhoved den ene dag, kan du gemme resten i en lufttæt beholder til de kommende dage. Du kan også lave store portioner og fryse mad ned til flere dage ad gangen. Her kan en madplan også være en stor hjælp, så du ikke pludselig står tilbage med en halv pose dårlige gulerødder.

5. Opbevar dine madvarer korrekt

Opbevar hver enkelt råvare korrekt. Ikke alt har godt at komme på køl, ligesom alt ikke har godt af at ligge ude. Er du i tvivl, kan du altid spørge i forretningen – det er ikke pinligt at blive klogere! Har du købt for store mængder kød, brød eller lignende, kan du dele maden op i mindre portioner og fryse den ned. Mærk hver pose eller beholder med etiketter, så du let kan overskue, hvad du har liggende. Sørg også for at stille de ting, som udløber først, forrest i køleskabet.

Kilder: thechicagocouncil.orgstopspildafmad.dk.

Læs også: Ny app lader dig købe den mad, restauranter vil smide ud

mydailyspace-facebook-logo-400x331

· Mere fra samme kategori ·