Læs også:

Close

#OrlandoSkyderierne: Forstå sagen på 1 minut

Nyheder  | 

USA er i sorg, efter en mand gik ind på natklubben Pulse i Orlando og skød og dræbte mindst 50 personer. Den formodede gerningsmand menes at have forbindelse til IS, og Obama kalder angrebet for terror. MY DAILY SPACE hjælper dig til at forstå sagen på 1. minut

Natten til søndag klokken 02:00 lokal tid gik Omar Mateen ind i natklubben Pulse, hvor han skød og dræbte mindst 50 mennesker og sårede mere end 53 klubgængere.

Pulse er en af Orlandos største natklubber, og skyderierne begyndte kort før aftenens fest var ved at slutte. Hurtigt skrev klubben, der henvender sig primært til et LGBTQ-publikum, på sin Facebookside, at gæsterne skulle komme ud af Pulse og blive ved med at løbe.

Angiveligt indgik gerningsmanden i en skududveksling med en politibetjent, der arbejder på Pulse, men om det foregik inde i eller uden for klubben er uklart.

Hurtigt begyndte en gidseltagning at udvikle sig, indtil politiet stormede klubben klokken 05:00 lokal tid.

June 12, 2016 - Orlando, Florida, United States - An ambulance is seen outside the Pulse nightclub in Orlando, Florida where a gunman opened fire on June 12, 2016, killing 50 and injuring at least 53, in what has become the deadliest mass shooting in U.S. history. The gunman, Omar Mateen, of Ft. Pierce, Florida, was killed by police. (Paul Hennessy/Polaris)
Politi og ambulance er samlet uden for klubben Pulse. (Foto: Polfoto)

Tilknytning til IS

Omar Mateen, der udpeges som den formodede gerningsmand, var en 29-årig amerikansk statsborger med afghanske rødder. Han var født i New York, men var bosat i Fort Pierce, der ligger omkring to timers kørsel syd for Orlando.

Omar Mateens far, Seddique Mateen, har fortalt NBC News, at hans søns angreb intet havde at gøre med religion, men at sønnen var blevet meget vred efter at have set to mænd kysse på gaden i Miami for nylig. Han sagde også, at familien intet vidste om Omar Mateens planer.

Til gengæld har FBI tidligere haft deres fokus på Mateen. I 2013 havde organisationen den unge amerikaner inde til en række interviews, men fik ikke noget klokkeklart billede af, at han kunne være en trussel.

IS gik søndag aften ud og bekræftede gennem deres eget nyhedsorgan, at de stod bag angrebet på Pulse. Det har FBI også bekræftet.

Samme tid søndag aften gik præsident Obama ud og sagde, at angrebet blev betegnet som terror, og at det betegnes som det værste skyderi i USA nogensinde.

Omar Mateen er den formodede gerningsmand bag angrebet i Orlando, der har kostet flere mennesker livet. (Foto: All Over).
Omar Mateen er den formodede gerningsmand bag angrebet i Orlando, der har kostet flere mennesker livet. (Foto: All Over).

Støtten strømmer ind

Søndag aften talte præsident Obama til nationen. I sin tale sagde han:

– Dette er en særlig hjerteskærende dag for alle vores venner – vores medamerikanere – som er lesbiske, bøsser, biseksuelle eller transseksuelle. Gerningsmanden gik efter en natklub, hvor mennesker mødtes for at være sammen med venner, danse, synge og leve. Stedet, hvor de blev angrebet, var mere end en natklub – det var et sted for solidaritet og bemyndigelse, hvor mennesker gik sammen for at oplyse, sige deres mening og for at advokere for deres rettigheder som borgere.

Bagefter tilføjede Obama:

Obama var påvirket af skyderierne under sin tale til nationen. (Foto: Polfoto)
Obama var påvirket af skyderierne under sin tale til nationen. (Foto: Polfoto)

– Dette er en alvorlig påmindelse om, at angreb på hvilken som helst amerikaner – uanset race, etnicitet, religion eller seksuel orientering – er et angreb på os alle og de fundamentale værdier om ligeværdighed og værdighed, er definerer os som nation. Og ingen handling bygget på had eller terror vil nogensinde ændre, hvem vi er, og hvilke værdier, der gør os til amerikanere.

Kondolencerne og bønnerne strømmer ind på Pulses facebookside.

Natklubbens ejer, Barbara Poma, har selv skrevet et statement på Pulses hjemmeside:

Støtten strømmer ind fra lle kanter efter angrebet på Pulse. (Foto: Polfoto)
Støtten strømmer ind fra lle kanter efter angrebet på Pulse. (Foto: Polfoto)

– Som alle i landet er jeg knust over de horrible begivenheder, der har fundet sted i dag. Pulse og de mænd og kvinder, der arbejder der, har været min familie i næsten 15 år. Fra begyndelsen har Pulse fungeret som et sted med kærlighed og accept til LGBTQ-samfundet. Jeg vil gerne udtrykke min dybfølte tristhed og kondolencer til alle, som har mistet deres kære. Min sorg og mit hjerte er med jer.

#PrayForOrlando.

 

Kilde: NBC News, BBC, Pulse og Det Hvide Hus.

· Mere fra samme kategori ·