Læs også:

Close

Opskrift: Asparges i hjemmelavet hollandaise

Mad  | 

Nyd en af forsommerens absolut lækreste retter – asparges i hollandaise. Ikke alene er den lækker og nem at lave, den er også fast food på den fede måde

Vidste du, at:
asparges tilhører liljefamilien.

asparges blev tidligere anvendt som lægeplante.

grøntsagen er fyldt med vitaminer B6, folacin og C-vitamin. Og så er de fyldt med kostfibre og er energifattige.

Hvide asparges i hollandaisesauce er en af de absolutte sommerbebudere. Sæsonen for den hvide grøntsag er ganske kort – maj til juni – og derfor handler det om at nyde retten, mens man kan.

Heldigvis er det en ret, der er ultranem at lave selv – og meget hurtig. Og hvis du tænker, at hjemmerørt hollandaise kan være lidt af en udfordring, kan du ånde lettet op. Det er lige til.

Læs mere: Disse Grøntsager skal du ikke spise rå

En lille ting om asparges

Asparges er en af de helt gamle koryfæer i køkkenhaven. Egypterne var vilde med grøntsagen, og romerne spiste den som en delikatesse. I dag er det tyskerne, der er tossede med dem.

I Danmark er det mest den grønne asparges, der bliver serveret på spisebordet, men det er synd, for den hvide asparges er fuld af smag og gode sager.

Farveforskellen på de to sorter skyldes primært, at hvide asparges vokser i volde, hvor de grønne vokser i bede og får deres grønne farve fra solens stråler.

Tips til tilberedning

  • Jo friskere en asparges er, jo bedre.
  • Hvide asparges skal skrælles. Det er lidt ligesom med en gulerod. Brug en kartoffelskræller, og start lige under aspargeshovedet. Når du har skrællet hele vejen rundt, knækker du den nederste del. Jo friskere, grøntsagen er, jo længere nede af stænglen knækker den. 
  • Grønne asparges skal ikke skrælles. De skal kun knækkes, ligesom de hvide.
Asparges i hollandaise er meget nemt og meget lækkert at lave. (Foto: Privat)
Asparges i hollandaise er virkelig lækkert og meget nemt at lave. (Foto: Privat)
Ingredienser til 4 personer:
16 hvide asparges
340 g. drænede krebsehaler
12 grønne asparges
1 bundt radiser
2 pasteuriserede æggeblommer
Saften af en citron
150 – 200 g klaret smør

Fremgangsmåde

Forberedelse:

  • Sørg for, at ingredienserne til sovsen har stået ude, så de har stuetemperatur.
  • Hæld krebsehalerne ud i en si, og lad dem dryppe af.

Grøntsagerne:

  • Sæt en gryde vand i kog. Sørg for, at den er bred nok til, at de hvide asparges kan ligge udstrakt i vandet.
  • Tag dine hvide asparges, og skræl dem med en kartoffelskræller. Skræl fra hovedet og ned. Derefter knækker du aspargesene og smider bunden ud.
  • Tag dine grønne asparges, og knæk dem.
  • Skyld radiserne, skær den grønne top af dem, og skær dem i tynde skiver.
  • Nogle minutter før sovsen er færdig, smider du aspargesene i det kogende vand. Alt efter smag og behag kan du give dem 3-5 minutter. Hæld vandet fra, når aspargesene er kogt.

Hollandaisesauce:

  • Smelt smørret langsomt i en gryde. Fjern skummet på toppen med en ske.
  • Tænd op under en ny gryde på laveste blus. Kom æggeblommer og citronsaft i, og pisk løs indtil blandingen skummer og tykner en smule.
  • Imens du pisker, alt hvad du kan, tilsætter du smørret i en tynd stråle.
  • Sørg for at holde saucen lun på laveste blus, indtil grøntsagerne er klar.

Anretning:

  • Læg de hvide asparges ved siden af hinanden på en tallerken.
  • Hæld saucen over.
  • Kom radiseskiver på.
  • Dernæst grønne asparges.
  • Slut af med krebsehaler.

Tip! Hvis du er mere til rejer, så erstatter du bare krebsehalerne med det.

 

mydailyspace-facebook-logo-400x331

· Mere fra samme kategori ·