Læs også:

Close
Line rejste fra Nyborg til Aalborg. (Foto: All Over, Privat)

Når man flyver langt fra reden

Mit liv  | 

At flytte hjemmefra er et stort skridt, især hvis man vælger at flytte til den anden ende af landet. Det ved Line, som tog rejsen fra Nyborg til Aalborg

Jeg kommer fra Nyborg på Fyn, hvor der er mest kultur for at flytte til enten København eller Odense. Jeg gik dog i en lidt anden retning og valgte at flytte til Nordjylland, nærmere betegnet Aalborg.

– Aalborg! Det ligger godt nok langt væk. Hvad skal du dog der? var den primære reaktion, jeg fik (og stadig får).

Til at starte med havde jeg egentlig ikke den store plan. Min kæreste var flyttet derop et halvt år forinden, og vi var begge blevet trætte af langdistanceforholdet. Så vi måtte beslutte, om han skulle flytte tilbage til Fyn, eller om jeg ville flytte op til ham.
Da de fleste af vores venner var flyttet fra byen, og jeg havde et ønske om at prøve noget nyt, blev vi hurtigt enige om at finde en lejlighed sammen i Aalborg.

New kids on the block

Efter intens boligsøgning lykkedes det os at finde et fælles hjem, men det at flytte til et helt nyt sted, hvor man ikke kender en sjæl, var ikke så nemt, som jeg havde forestillet mig. Det var først, da jeg blev revet ud af de vante rammer og væk fra min vennekreds, jeg blev klar over, hvor vigtigt mit netværk er for mig.

Jeg anser mig selv som en ret udadvendt person og havde egentlig tiltro til, at jeg nok skulle få det løst, men da jeg først stod i det, var jeg dog lidt på bar bund.

Når man kommer fra en lille by som Nyborg, hvor alle kender alle, kan det være lidt af en omvæltning at komme til en større by. Selv om jeg føler, at Aalborg har nogenlunde samme størrelse, er by- og kulturlivet i en helt anden skala. Aalborg er en studieby med en masse unge fra både ind- og udland, men hvordan skulle jeg komme i kontakt med dem?

foto-2
Stemningsbilleder fra Skt. Patricks Day, Aalborg Karneval, Tall Ships Races og udflugt til Mors. (Foto: Privat)

Jeg startede på et halvt års tyskkursus og tænkte, at det nok ville føre til nogle bekendtskaber, men sådan endte det ikke helt. De andre kursister var veletablerede i byen og kom primært for faget, så de viste ikke megen interesse i det sociale. I kombination med at min kæreste stadig havde et ret haltende netværk, må jeg være ærlig at sige, at det første halve år i byen var lidt ensomt.

Der er længere fra Fyn til Jylland end omvendt

Livet i Nordjylland stod pludselig i skarp kontrast til den hverdag, jeg havde hjemme i Nyborg. Der havde jeg et fuldtidsjob samt mine venner og familien inden for rækkevidde. Jeg har med tiden også fundet ud af, at Nordjylland åbenbart ligger længere væk fra Fyn end omvendt …

Gode råd til dig, som skal flytte til en ny by: 

  1. Sørg for at være åben og give noget af dig selv. Du skal ikke være for tilbageholden. Hvad er det værste, der kan ske?
  2. Opsøg tingene. De kommer desværre ikke dumpende ned fra himlen.
  3. Engager dig i lokale klubber. Meld dig som frivillig, begynd til sport eller i andre fritidsklubber. Bare du kommer ud og omgås nogle mennesker, som deler samme interesser som dig.
  4. Få dig er fritidsjob. En oplagt mulighed for at få opbygget sig et netværk, både professionelt og socialt, i en ny by.
  5. Sidst, men ikke mindst.. Hav ja-hatten på!

Det mistede jeg dog ikke håbet af, især ikke med udsigten til studiestart efter sommerferien. Jeg begyndte på natur- og kulturformidlingsuddannelsen, som fokuserer på kommunikation, innovation og projektledelse.

Til trods for at selve skolen gjorde absolut intet for at ryste os sammen på studiet, har det resulteret i både gode venskaber og bekendtskaber. Så efter godt et år som nordjyde var jeg ved at være etableret!

Jeg fik langt om længe nogle veninder, som jeg kan slæbe med på shoppeture og til alle de arrangementer, som min kæreste ikke gider med til, samt en studiegruppe, som jeg nærmest bor sammen med halvanden måned ad gangen i forbindelse med projekter.

Det er altid nemt at være bagklog

For nogle få måneder siden startede jeg også som frivillig hos Platform4, som er et lokalt produktions- og eventsted for kunst, musik og anden kultur. Det havde gjort en kæmpe forskel, hvis jeg havde gjort det fra begyndelsen, da imødekommenheden på stedet er i top.

Mentaliteten blandt de frivillige, der driver stedet, er lige det, en tilflytter har brug for. De udviser stor interesse for, hvordan den enkelte kan sætte deres præg på stedet, så begge parter får det bedste ud af hinanden. Der bliver lyttet til alles idéer, og de bliver stort set altid en realitet. Udover de offentlige events, afholder de også en masse get togethers som for eksempel fællesspisning og drinksaften for de frivillige.

Set i bakspejlet burde jeg have gjort langt mere for at opsøge et socialt netværk, selv om det kan virke grænseoverskridende, men jeg er blevet en hel del klogere på mig selv og en masse erfaringer rigere.

Til trods for en svær start i det nordjyske er jeg ikke blevet skræmt og har igen kastet mig ud et nyt eventyr som praktikant her hos MY DAILY SPACE i København. 😉

mydailyspace-facebook-logo-400x331

· Mere fra samme kategori ·