Læs også:

Close

– Jeg håber ikke, min far kommer, når jeg skal have hue på

Mit liv  | 

Emma ønsker ikke at se sin far den dag, hun bliver student. En af årsagerne er, at han har et alkoholmisbrug. Dagen er planlagt, og Emma håber, den bliver lige, som hun vil have: Hendes store dag

– Jeg håber, min dag bliver fyldt med fest og farver – og uden min far. Og så håber jeg, at alle er søde og høflige over for hinanden og husker, at det er mig, der skal være i fokus, Emma

Ligesom mange andre studenter forbereder Emma sig på at modtage sin hue. Men hun har også forberedt sig på, hvad der skal ske, hvis hendes far dukker op på gymnasiet, den dag hun skal have huen.

Emma ønsker nemlig ikke at se sin far på sin store dag. Blandt andet, fordi han har et alkoholmisbrug.

– Det handler ikke om, at jeg er bange for, at min far møder fuld op. Det tror jeg ikke han gør. Det handler mere om, at jeg ikke har snakket med ham i lang tid og det, der er sket i fortiden. Jeg har ikke lyst til at se ham, siger Emma.

Læs mere: Forældres fuldskab bekymrer studenter

Bekymret siden første dag

Siden Emmas første dag på hhx har hun bekymret sig om, hvad der ville ske den dag, hun skulle have huen på.

– Jeg tænkte allerede over det på første år, hvor jeg talte med min onkel og tante om, hvem der skulle give mig huen på. Den dag jeg bliver student vil være virkelig stor for mig. Min tante fik mig overbevist om, at jeg skulle nyde tiden på hhx i årene op til min studentereksamen, fortæller Emma.

For lidt over to år siden stoppede kontakten mellem Emma og hendes far. Den gled ligesom bare ud i sandet. Siden har Emma givet udtryk for, at hun ikke ønsker at se ham igen. Han vil heller ikke se Emma eller hendes onkel og tante.

Men i takt med at kontakten er forsvundet, er bekymringerne om den store dag vokset.

– Frygten for, at han kommer, når jeg bliver student, har bygget sig op. Jeg går i TUBA, hvor vi har talt meget om det i gruppeterapien, for jeg ved ikke, hvordan jeg vil reagere, hvis jeg ser ham efter så lang tid, siger Emma.

For at gøre Emmas dag bedre, har hun planlagt, hvad der skal ske, hvis hendes far vælger at dukke op.

– Jeg vil ikke bede ham om at gå, men jeg vil få nogen til at bede ham om det, og det har jeg det skidt med. Min onkel og tante har aftalt, hvad de skal gøre, hvis han dukker op under eksamen. Min far har ikke udvist nogen interesse, og jeg håber ikke, han kommer. Men jeg kan ikke sige med 100 procents sikkerhed, at han ikke kommer den dag, vurderer Emma.

Opdagede misbrug sent

Da Emma var lille, boede hun hos sin mor og besøgte sin far hver 14. dag. Men som teenager flyttede hun ud til sin far.

– Jeg flyttede ud til ham på grund af almindelige teenageproblemer med min mor. Det var fedt at være hos min far, for han havde ikke rigtig nogle regler, fortæller Emma.

Emma håber, at hendes store dag har hende i fokus. (Foto: Polfoto)
Emma håber, at hendes store dag har hende i fokus. (Foto: Polfoto)

Som lille havde Emma ikke lagt mærke til, at hendes far drak, men hun har senere fundet ud af, at det også foregik dengang. Da hun flyttede hjem til ham som teenager, blev det mere og mere klart for Emma, at hendes far havde et problem.

– I løbet af 8. klasse vidste jeg godt, at der var noget galt. Jeg stoppede med at tage venner med hjem. Han begyndte at drikke nogle shots Jægermeister en gang imellem i weekenden. Det bliver så til flere i hverdagene. I starten var det i perioder. Jeg kunne afkode, hvornår det ville ske. Men så blev det uforudsigeligt. Han kunne være fuld en tirsdag aften, fordi han havde haft en dårlig dag på arbejdet.

Dengang tænkte Emma ikke, at hendes far havde et misbrug.

– Jeg sagde ikke noget til nogen, fordi jeg passede på ham. Jeg ved, at nogen ikke synes, at han var den bedste far, men det syntes jeg jo dengang.

Læs mere:

Flyttede hjemmefra

Da Emma afsluttede 9. klasse, besluttede hun sig for at flytte hjem til sin tante og onkel. Hun ville gerne tage 10. klasse i et andet miljø.

– Jeg flytter ind i en rigtig kernefamilie med en mor, far og to børn. Og efter et halvt år, da jeg har set, hvordan familielivet kan være, siger jeg for første gang til min tante, at min far drikker.

Emmas tante fortæller, at familien prøvede at få Emmas far i behandling, da hun var lille. Og tanten blev ked af, at hun ikke vidste, at Emmas far drak i Emmas sidste år i folkeskolen.

– Jeg har en del gode veninder og kender deres fædre. Nogle gange synes jeg, at det er svært at tale med dem om det, fordi deres fædre interesserer sig for dem. Det fylder meget for mig, at min far er, som han er. Og det er da lidt svært at have veninder, der slet ikke kan relatere til, at man frygter, at ens far kommer til studentergildet, Emma.

– Men hvordan skulle hun vide det? Hver gang der var besøg fra familien, var der den store hovedrengøring, og flaskerne blev smidt ud. Intet indikerede det. Han drak sig heller aldrig fuld offentligt. Det var kun derhjemme, siger Emma.

Emma blev boende hos sin tante og onkel efter 10. klasse og fortsatte på en HHX-uddannelse. Det er den, hun bliver student fra om ganske kort tid.

Intet ønske om kontakt i fremtiden

Selv synes Emma ikke, at hendes bekymringer har påvirket hendes eksaminer indtil videre. Om hun bliver bekymret på selve dagen, kan hun endnu ikke sige. Til gengæld har det været underligt at planlægge dagen lidt anderledes, end hendes klassekammerater gør det.

– Jeg har en del gode veninder og kender deres fædre. Nogle gange synes jeg, at det er svært at tale med dem om det, fordi deres fædre interesserer sig for dem. Det fylder meget for mig, at min far er, som han er. Og det er da lidt svært at have veninder, der slet ikke kan relatere til, at man frygter, at ens far kommer til studentergildet, siger Emma.

Spørger man Emma, om hun ønsker et forhold med sin far i fremtiden, er svaret: Nej.

– Jeg håber ikke på at få et forhold til min far i fremtiden. Jeg kan ikke forestille mig, at det kan blive et forhold igen, og det er slet ikke noget, jeg ønsker. Da jeg sagde det højt for første gang, fandt jeg ud af, at jeg ikke vil gå med de bekymringer mere. Men det gør ondt at vide, at min far ikke har lyst til at se mig, selv om jeg heller ikke har lyst til at se ham.

Emma håber, at den dag, hun får hue på, bliver ligesom de fleste andre studenters.

– Jeg håber, at min dag bliver fyldt med fest og farver og uden min far. Min mor kommer, og min bedstemor skal sætte huen på mig. Og så håber jeg, at alle er søde og høflige over for hinanden og husker, at det er mig, der skal være i fokus.

Vil du gerne have hjælp eller kender du en, der kunne have brug for det, er det muligt at henvende sig anonymt til TUBA. Du kan finde information og telefonnumre her, eller besøg TUBA på deres Facebook-side.

mydailyspace-facebook-logo-400x331

· Mere fra samme kategori ·