
#Brexit: Hvad sker der, hvis Storbritannien forlader EU?
Danske studerende skades, EU’s økonomi vil skælve, konsekvenserne af et “nej” vil mærkes i årevis. Skrækhistorierne om, hvad der sker, hvis briterne stemmer sig ud af EU, er mange. Men hvad sker der EGENTLIG, hvis briterne smækker døren? Forstå #Brexit på 1 minut
I dag skal briterne tage stilling til, om de vil blive i eller forlade EU. Det har de ikke fået lov til, siden 1975. Meget er sket siden, både i England og EU.
Den engelske debat omkring EU-medlemskabet er hård og kompleks, for englænderne har altid været en anelse mere skeptiske end os herovre på kontinentet.
Spørgsmål om social dumping, flygtninge og immigration, omkostninger ved EU-medlemskabet, og bureaukrati og regler fra Bruxelles er bare nogle af de ting englænderne har taget stilling til.
På mange måder minder den britiske EU-valgkamp om den, Danmark selv var igennem i slutningen af 2015 – skræmmende, følelsesladet og splittende.
Men hvad sker der, hvis de melder sig ud? Og hvorfor er det engelske valg så vigtigt? MY DAILY SPACE giver dig overblikket:
Det sker der, hvis Storbritannien melder sig ud
De helt konkrete følger af et britisk brud med EU er der endnu ikke nogen, der er helt sikre på. Der er dog nogle ting, man ved vil ske, hvis briterne stemmer “nej”.
Det vil være sværere at arbejde og læse i Storbritannien og vice versa
Først og fremmest vil et britisk “nej” betyde, at briterne træder ud af EU’s indre marked. Det indre marked sikrer, at europæere kan købe og sælge varer og tjenesteydelser i den europæiske union, tage arbejde og studere i et andet EU-land og flytte deres penge inden for unionen.
Det kan betyde tab af arbejdspladser og studiepladser både for danskere i Storbritannien og for briter i Danmark. For eksempel vil det blive langt dyrere for danske studerende at læse i England.
Detaljerne kan du læse mere om her: #Brexit bliver dyrt for dig, der vil læse i England.
Storbritanniens handel vil blive svækket
Det betyder, at Storbritannien vil være nødt til at genforhandle deres samhandelsaftaler med samtlige EU-lande, som de kunne have lyst til at handle med, samt andre markeder som eksempelvis USA, Japan og Kina, som Europa har lavet samlet handelsaftaler med.
Det vil gøre Storbritannien udsat som handelsnation, især fordi 50 procent af Storbritanniens eksport går til EU, og 53 procent af det, Storbritannien importerer, kommer fra EU-lande.
Men hvad betyder det for os?

Store konsekvenser for økonomien
#Brexit vil have stor betydning for både Storbritannien og Europas økonomi, da disse er tæt forbundet. Hvor meget det vil koste, er dog stadig usikkert, men flere økonomieksperter anslår, at tabet vil blive betragteligt for den enkelte brite, men at det også vil mærkes i de lande, der især handler med Storbritannien, såsom Irland og Danmark.
Samtidig er Storbritannien den største bidragyder til den europæiske union efter Tyskland. En udmelding vil betyde, at det bliver dyrere for de andre lande at være medlemmer.
Vil betyde tab af stærk allieret
Det europæiske militær vil lide et stort tab i forhold til mandskab.
Danmark mister en stærk partner i alliancen af lande, der ikke har indført euroen som valuta, og det kan skabe et generelt skub i magtbalancen mellem landene i unionen.
Storbritannien vil være nødt til at træde ud af Europol i en tid med flere sikkerhedspolitiske problematikker rundt om i verden.
Læs også: Britisk parlamentsmedlem død efter voldsomt angreb.
Som en skilsmisse
Hvis Storbritannien forlader EU, vil det sætte en proces i gang, der kan vare fra to til 10 år. Det kan tage så lang tid, fordi der på den ene side skal sættes en udtrædningsproces i gang og på den anden side forhandles om Storbritanniens og EU’s fremtidige forhold og samarbejde.
Udtrædelsesprocessen er beskrevet i EU-Traktatens artikel 50.
Skulle briterne vælge at blive, vil det stadigvæk betyde ændringer. Det vil det, fordi premierminister David Cameron i februar 2016 sikrede sig, at Storbritannien kunne indgå en ny medlemsaftale med EU, hvis briterne valgte at blive i unionen.
Uanset hvad vil ledere i hele unionen holde vejret, indtil den sidste britiske stemme er talt op i aften.
Kilder: EU.dk, Tænketanken Europa, DR.dk, Politiken og BBC.