Læs også:

Close

#Brexit bliver dyrt for dig, der vil læse i England

Mit liv, Nyheder  | 

Siger briterne nej til EU, vil det have store konsekvenser for danskere med drømme om at læse i England. Blandt andet vil priser for uddannelser stige markant, og mulighed for studielån frafalde. Brexit er katastrofalt for danske studerende, siger næstformand i Danish Students Abroad

Hvorfor hedder det Brexit? Brexit er en sammentrækning af ordene Britain og exit. Ordet er blevet synonym med briternes afstemning om EU-medlemsskabet. Tidligere har Grækenland være trukket sammen med ordet exit – Grexit blev således betegnelsen for sagen om Grækenlands EU-medlemsskab.

Når briterne skal stemme om, om deres medlemskab i EU skal ophøre eller fortsætte, er det ikke kun briterne, der bliver påvirket af beslutningen.

På en lang række områder vil man som EU-borger kunne mærke et eventuelt #Brexit (Britain exit). Især på uddannelsesområdet vil danske unge mærke en forskel.

– Det betyder overordnet, at rigtig mange unge vil være begrænset i deres muligheder og blive økonomisk udfordrede, hvis de alligevel vælger at studere i Storbritannien, vurderer Leise Hartvig Sandeman, der er næstformand i Danish Students Abroad (DSA).

Firedobling af prisen

EU’s regler om ligebehandling sikrer, at danske studerende skal behandles på samme måde som britiske studerende. Det betyder blandt andet, at uddannelsesgebyret er det samme for en EU-borger som for en englænder.

Men et engelsk farvel til EU vil betyde, at danske studerendes ligebehandling frafalder, og dermed vil udgifter til en uddannelse i England fordobles og i visse tilfælde firedobles.

Samtidig frafalder retten til at modtage lån, hvormed man kan betale studieafgiften, og det kan blive dyrt for de mange danskere, der drømmer om at læse i øen mod vest.

 

Leise Hartvig Sandman er en af de studerende, der rammes, hvis England træder ud af EU. (Foto: Privat)
Leise Hartvig Sandeman er en af de studerende, der rammes, hvis England træder ud af EU. (Foto: Privat)

 

Brexit og studier i England:
Studerende kan blive ramt af en prisstigning på mere en 100 procent.

26 pct. af de danske studerende, der i 2013 tog en hel uddannelse i udlandet, valgte at studere i Storbritannien.

Storbritanien vil ikke længere være en del af Erasmus+ og derved formindskes de generelle udvekslingsmuligheder.

Tænketanken Europa

Formue frem for faglighed

Leise Hartvig Sandeman er selv studerende på University College London, og hun vil kunne mærke det på pengepungen, hvis englænderne siger pænt farvel:

– For mit vedkommende vil prisen på mit studie – Politics, Philosophy and Economics – stige fra cirka 260.000 kroner for en hel uddannelse til cirka 650.000 kroner, hvis vi udregner prisen med udgangspunkt i, hvad en norsk studerende betaler for samme uddannelse i dag, siger hun.

Hun uddyber:

– Det vil betyde, at jeg ikke har råd til at studere i London.

Og ifølge næstformanden vil de højere priser gøre penge mere relevante end faglighed, når studerende skal læse i England:

– Det vil ikke længere være faglige forudsætninger, der afgør, om en international studerende kan læse i England – men snarere økonomiske. Og i høj grad, vil det være forældrenes økonomiske forudsætninger, der afgør mulighederne, vurderer Leise Hartvig Sandeman.

Leise Hartvig Sandman foran University College London, hvor hun studerer. (Foto: Privat)
Leise Hartvig Sandman foran University College London, hvor hun studerer. (Foto: Privat)

Ifølge Tænketanken Europa er Storbritannien de danske studerendes foretrukne studieland, når de skal læse bachelor i udlandet, og hele 26 procent af danske studerende, der rejste udenlands i 2013, valgte Storbritanien som studieland.

– Storbritannien har nogle af verdens bedste universiteter, og mange danske unge tiltrækkes af det internationale miljø og det høje akademiske niveau. Det er en styrke for Danmark, når de danske studerende vender hjem igen med nye perspektiver og forøget ekspertise, siger Leise Hartvig Sandeman.

mydailyspace-facebook-logo-400x331

· Mere fra samme kategori ·