Læs også:

Close
Emma Holten Women Deliver

#WomenDeliver: Nu bugner Danmark med aktiviteter for ligestilling

Kultur, Nyheder  | 

Women Deliver sætter piger og kvinder på verdens dagsorden. Flere steder i Danmark er der arrangementer, hvor du kan være med og blive klogere på kvinders rettigheder. MY DAILY SPACE guider dig

Under temaet “Når verden investerer i piger og kvinder, vinder alle” lægger Bella Centeret i København fra i dag og frem til 19. maj gulv til verdens største konference for ligestilling: Women Deliver.

Women Deliver er internationalt anerkendt og har fokus på at styrke kvinders rettigheder, sundhed og trivsel. Der er ikke holdt en konference om dette emne og af denne størrelse i ti år, og konferencen vil undersøge, hvordan FN’s udviklingsmål kan komme piger og kvinder til gode verden over. 

– Retten til at gå i skole og få en uddannelse, retten til at bruge prævention, retten til selv at vælge om- og hvem, man vil giftes med. Det er rettigheder, som vi herhjemme tager for givet. Sådan er det ikke i fattige lande, og slet ikke for piger og kvinder. For eksempel er adgang til prævention helt afgørende for at sikre vækst og udvikling i lande som Uganda, hvor mange teenagepiger bliver gravide og derfor ender med ikke få en uddannelse, fortæller Tania Dethlefsen, vicegeneralsekretær i Sex & Samfund.

Hun fortsætter:

 – Women Deliver samler politikere, højt profilerede beslutningstagere, organisationer og virksomheder fra hele verden. Det er en fantastisk mulighed for at skabe opmærksomhed om, hvor vigtigt det er, at vi fortsat kæmper for piger og kvinders sundhed og rettigheder i fattige lande og diskuterer de udfordringer og de muligheder, der er for at skabe bedre vilkår for piger og kvinder over hele verden.

Danmark fører an på rettigheder

Sex & Samfund, KVINFO, Verdens Bedste Nyheder, Dansk Industri, Globalt Fokus, Hansen Agenda og Konstellation, står bag en masse forskellige events med film, debatter, udstillinger, teater, sportsarrangementer og foredrag over hele landet for at markere konferencen.

Konferencen anslår, at op til 6.000 verdensledere, akademikere, aktivister, program-magere, beslutningstagere, journalister, repræsentanter fra civilsamfund og erhvervsliv, samt andre indflydelsesrige aktører fra hele verden vil deltage.

Der er særlig fokus på løsninger og resultater indenfor sundhed, inklusive seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder, samt koblingen med ligestilling, uddannelse og styrkelse af kvinders økonomiske position i samfundet.

– Det gør vi, fordi vi vil skabe opmærksomhed om, at vi i Danmark har en global førerposition inden for de områder, som vi især arbejder med: Ligestilling og sundhed og de mere kontroversielle områder som retten til abort, unges seksuelle rettigheder og homoseksuelle og transpersoners rettigheder. Der er ganske få lande i verden, der er kommet lige så langt på disse spørgsmål, som Danmark er, siger Tania Dethlefsen.

 Sex & Samfund arbejder i samarbejde med lokale partnere i lande som Uganda, Kenya og Nepal med at reducere mødredødelighed og teenagegraviditeter, med at sikre kvinder og piger adgang til og viden om prævention og med at sikre LGBT-personer adgang til rettigheder og sundhedsydelser.

– Danmark har en førerrolle, som vi skal værne om. For uden Danmarks stærke stemme risikerer svage gruppers adgang til uddannelse, ligestilling, sundhed og rettigheder at blive overset og ignoreret i verdens fattige lande. Det har store personlige konsekvenser for den enkelte. Men det har også store samfundsmæssige og økonomiske konsekvenser, som for eksempel gør, at det bliver så meget sværere for landene at arbejde sig ud af fattigdom, vurderer vicegeneralsekretæren.

Aktiviteter i hele landet

Hvis du ikke er en af dem, der skal deltage i konferencen i Bella Centeret, men gerne vil være med på sidelinjen, er der en masse skæve, sjove og ikke mindst vigtige aktiviteter, du kan deltage i rundt omkring i Danmark. Mange af dem er endda gratis.

MY DAILY SPACE giver dig her nogle tips til, hvad du kan lave. Du kan finde hele programmet her og her og følge konferencen live herfra.

Empowerment through Design og workshop i tunesisk hækling

Udstillingen Empowerment through sætter fokus på kvindelige marokkanske og tunesiske kunsthåndværkere og deres økonomiske og sociale empowerment for derigennem at give de lokale kvinder mulighed for at få indflydelse på deres egen fremtid.

Den 23. maj vil der være en gratis workshop i tunesisk hækling.

Hvor: Torvet 41, Frederiksværk.
Hvornår: Fra den 8. maj til den 23. maj.
Pris: Gratis. Tilmelding nødvendigt til workshop om tunesisk hækling. Læs mere her.

Women Deliver Run

KVINFO og The Right to Movement står bag et femkilometerløb i København for kvinders rettigheder.

Løb: Fra Christianshavns Torv til Bella Center.
Hvornår: Mandag d. 16. maj kl. 12.30
Pris: Gratis. Læs mere og tilmeld dig her.

Why Women – ti kortfilm

Den Oscar-vindende skuespillerinde Dame Helen Mirren har lagt stemme til ti kortfilm, der alle kaster forskellige perspektiver på pigers og kvinders vilkår i en strukturelt ulige verden. Filmenes temaer spænder fra sundhed til familieliv, uddannelse, politisk deltagelse og økonomisk ligestilling. Trine Beckett og den unge, debatskabende feminist Emma Holten har skrevet teksterne, og filmene er af forskellige instruktører fra hele verden.

Hvor: ARoS i Aarhus.
Hvornår: Fra den 16. maj klokken 10 og frem til den 19. maj.
Pris: Fra 90. Læs mere her.
Hvor: Den Sorte Diamant i København.
Hvornår: Onsdag den 18. maj klokken 17.
Pris: Fra 60 kr. Læs mere her.
Emma Holten Women Deliver
Emma Holten. (Foto: Polfoto)

Global amatørfodbold

Kødbyen i København er vært for verdens første Global Goals World Cup – en amatør fodboldturnering for kvinder. 24 hold dyster mod hinanden, og hvert hold er opkaldt efter et globalt FN-mål.

Hvor: Flæsketorvet 10 i Kødbyen i København.
Hvornår: Turneringen starter klokken 17 og varer omkring tre timer. Derefter er der fest og hygge frem til midnat.
Pris: Det er gratis at heppe.

Michael Kimmel foredrag

Den amerikanske professor i sociologi Michael Kimmel er kønsforskningens grand old man. Han er blandt andet kendt fra TED Talks, hans studier i maskulinitet og hans seneste bog Angry White Men: American Masculinity at the End of an Era.

Hvor: Den Sorte Diamant.
Hvornår: Tirsdag den 17. maj klokken 20.
Pris: Fra 60 kr. Læs mere her.

Fotoudstilling om barnemødre

#Childmothers er en udstilling, der giver et indblik i livet som barnemor for 15 unge piger i fem udviklingslande. Fokus for udstillingen er, at to millioner piger hvert år bliver mødre inden de fylder 15 år.

Hvor: Rigsdagsgården i København.
Hvornår: Fra tirsdag den 17. maj klokken 17.
Pris: Læs mere her.

Talk Town

Debatfestivalen Talk Town åbner en samtaleby om kvindepolitiske emner som hverdagssexisme, køn, arbejde, sex, ligestilling, moderne feminisme til debat. Der vil være paneldebatter, byvandringer, fællesspisninger, koncerter, performances og workshops.

Hvor: Den Grå Kødby i København.
Hvornår: Fra onsdag den 18. maj til fredag den 20. maj i tidsrummet klokken ni til 22.
Pris: Gratis. Læs mere her.

Demokrati på Slottet – Minifolkemøde i Tivoli

H.C. Andersen Slottet i Tivoli danner rammen om et minifolkemøde i Tivoli, hvor du får mulighed for at møde danske og internationale organisationer, virksomheder, ministre, ambassadører og Women Deliver-deltagere.

Hvor: H.C. Andersen Slottet i Tivoli København.
Hvornår: Onsdag den 18. maj fra klokken 18.30 til 21.30.
Pris: Entré via Tivoli. Læs mere her.

Tivoli indgang women deliver
Tivoli. (Foto: Polfoto)

Kvindestemmer

Nationalmuseet binder sløjfen på konferencens sidste dag med et stort udvalg af foredrag, koncerter, performances, film, rundvisninger, mad og et historisk modeshow, som viser kvindefrigørelsens historie gennem mode.

Hvor: Nationalmuseet i København.
Hvornår: Torsdag den 19. maj klokken 16.
Pris: Gratis. Læs mere her.

Performanceteater om kvinders vej til Danmark

Hooyo betyder mor i Somalia. Stykket giver en platform til kvinder fra hele verden, der har slået sig ned i Danmark. Her vil rigtige kvinder med rigtige historier fortælle om deres vej til Danmark, deres sejre og tab, deres børn, mænd og det samfund de er en del af.

Hvor: Edisonsvej 10, Frederiksberg i København.
Hvornår: Torsdag den 19. maj klokken 19.00.
Pris: Gratis. Billetter tildeles efter først-til-mølle princippet. Reserver billetter ved at sende en mail til billet@contact.dk med emnet: WD2014 og datoen for forestillingen.

Lyttesalon med musikkens sirener

På Rudersdal Bibliotekerne er der lyttesalon, hvor kvindelige musikere sættes i centrum og udfordrer den mandsdominerede musikhistorie. Til salonen bliver der spillet musik fra vigtige kvindelige komponister, artister fra Danmark og andre lande fra middelalderen og til i dag.

Musikformidleren Anders Bech Aktor vil fortælle om den indflydelse kvindelige kunstnere har haft gennem tiden.

Hvor: Rudersdal Bibliotekerne, Stationsvej 38, 3460 Birkerød
Hvornår: Onsdag den 18. maj fra klokken 17.00 til 18.30
Pris: Gratis

 

Læs mere om Women Deliver på www.wd2016.org.

· Mere fra samme kategori ·