
Bruger du sex til at opnå status?
Unge bruger i stigende grad sex som middel til at blive populære. Både unge mænd og unge kvinder er pressede, siger psykolog
At sex sælger er ikke nogen nyhed, men at et stigende antal unge bruger sex som en vare, når de udstiller og markedsfører sig selv. Flere eksperter og fagfolk mener, at sex ikke længere er en ny dimension i ungdomsårenes kærlighedsliv, men i stigende grad bruges som en handelsvare.
– Unge ser sig selv og hinanden som en vare, der skal markedsføres, og her udgør seksualiteten en ikke ubetydelig del af CV’et. Grænserne for, hvad man vil vise af sin seksualitet, er rykket, og mange unge gør det til en del af deres image, forklarer ph.d. og forsker i psykologi på Københavns Universitet, Torben Bechmann Jensen til Berlingske.
Unge skal kende egne grænser
De seneste måneder har en række historier påpeget problematiske aspekter ved unges sexkultur. Fortællinger omhandler grove, private sexvideoer – som deles af tusindvis af unge – billeder af nøgne piger, der bruges som byttekort blandt drenge, grænseoverskridende optagelsesritualer og skolebladsartikler, og den meget omdiskuterede sag om tre drenges frifindelse fra voldtægt i Herfølge.

– Unge hører ofte, at det er vigtigt at afprøve grænser og udfordre sig selv, og derfor vil mange unge heller ikke fremstå snerpede i forhold til sex, vurderer Torben Bechmann Jensen.
Han tilføjer, at et stadigt stigende antal sider på nettet sætter spørgsmålstegn ved, hvad sex er. Sugardating.dk, hvor man kan bytte seksuelle ydelser med materielle goder, eller sider som VictoriaMilan.dk, hvor man kan finde mennesker at have en affære med, selv om man er i et parforhold, er eksempler på den type sider.
– Sex er blevet mere upersonligt og handler ikke længere om følelser. Man har først sex og finder så bagefter ud af, om man overhovedet vil hinanden på længere sigt. Det er en udvikling, som går hurtigere og hurtigere, siger Torben Bechmann Jensen.
Det går ud over begge køn
Psykolog Ulla Dyrløv, deler Torben Bechmann Jensens observationer. Hun mener, at sex er blevet afstumpet og ufint, blandt andet fordi, at unge ser meget porno.
Der er sket et skred, og psykologen forklarer, at det rigtige tøj tidligere var en væsentlig faktor, hvis man skulle være populær som ung, men bukserne med det rigtige mærke, er ikke længere nok.
I stedet handler det om at have sex med de rigtige personer for at blive populær, og ifølge Ulla Dyrløv resulterer dette i, at piger har sex med drenge uden egentlig at have lyst.

– Efter de har haft sex, føler pigerne sig utroligt efterladte og ensomme. Jeg fortæller dem, at det faktisk ikke er meningen, at man skal græde efter sex, eller at man er helt tør undervejs. Det er de som regel, fordi de faktisk ikke har lyst til det, der foregår, siger Ulla Dyrløv.
Hun forklarer, at pigerne ikke må sælge sig selv for hurtigt og for nemt, og det skal fortælles på en måde, så de ikke føler, at det bare er de voksne, der taler ud fra deres egne fordomme om seksualitet.
– Selvfølgelig må pigerne gøre, hvad de har lyst til, men de skal oplyses, så de ved, hvad sex gør ved dem, så de netop har sex af lyst og ikke af pligt. Jeg møder mange drenge, der ikke kan få erektion, fordi denne type sex også er et overgreb på dem. Sex er blevet ufint, og det gør altså noget ved unge. Det gælder ikke kun for dem, jeg har tilknyttet, for jeg hører det samme fra andre unge.