Læs også:

Close

Kvinder og mænd med samme uddannelse får ikke lige løn

Nyheder, Økonomi  | 

En ny opgørelse viser, at selv om kvinder og mænd har samme uddannelsesniveau, tjener kvinder markant mindre end deres mandlige modstykker

Selv om du har arbejdet lige så hårdt og siddet lige så længe på skolebænken, som Carsten fra klassen, er der stor sandsynlighed for, at du kommer til at tjene markant mindre end ham, hvis du er kvinde. Det viser en opgørelse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har lavet for Avisen.dk.

Særligt slemt ser det ud for kvinder med mellemlange videregående uddannelser. Her får kvinder 24 procent mindre i løn end mænd med samme uddannelsesniveau. Ifølge chefanalytiker Mie Dalskov Pihl skyldes lønforskellen, at det mest kønsopdelte arbejdsmarked er blandt de mellemlange videregående uddannede.

– Her har vi på den ene side de tekniske uddannelser som bygningskonstruktør og diplomingeniør, som retter sig mod den private sektor, og hvor mange mænd søger hen. På den anden side har vi de traditionelle kvindefag som sygeplejerske og pædagog, der finder job i det offentlige, hvor lønningerne er lavere, siger hun.

Langsigtede løsninger

I undersøgelsen har man sammenlignet lønindkomst for 40-årige fuldtidsarbejdende mænd og kvinder i marts 2015 opdelt på uddannelsesniveau. Undersøgelsen viser, at for hver 100 kroner en mand tjener, tjener en kvinde med samme uddannelsesniveau i gennemsnit 80 kroner. 

Ifølge Mona Larsen, der er seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI), er der ingen løsninger, der på den korte bane kan udligne lønforskellen mellem kønnene.

Hun mener ikke, at det er realistisk, at lønstigninger i det offentlige kan trække hele læsset, når det handler om at udligne lønforskellene mellem mænd og kvinder.

I stedet skal arbejdsmarkedet balanceres og kønsblandes ved, at flere mænd på sigt får arbejde i den offentlige sektor, og flere kvinder havner i den private sektor.

– Det lange, sejr træk er at få mænd, kvinder, piger og drenge til at vælge frit på alle hylder, når de skal vælge uddannelse. Det gør de ikke i dag, hvor både mænd og kvinde generelt har en tendens til systematisk at vælge noget forskelligt, siger Mona Larsen.

mydailyspace-facebook-logo

· Mere fra samme kategori ·