Læs også:

Close

Evolution er skyld i, at du ruller med øjnene

Nyheder  | 

At rulle med øjnene er en af de mest anvendte metoder, når en kvinde skal vise sin dominans overfor andre. Metoden er meget gammel, og faktisk kan evolutionen forklare, hvorfor kvinder altid har rullet med øjnene

Selv om teenagepiger nærmest har taget patent på at rulle med øjnene, når de er utilfredse med omverdenen, er det at rulle med øjnene i vid udstrækning en ting, kvinder af alle aldre gør. Der er endda en evolutionær grund til det, hvis du af og til sukker dybt og vender øjnene mod loftet. Det skriver Broadly og Vice.

Evolutionsantropologer argumenterer for, at øjenrulning er en fundamental strategi, som kvinder bruger til at hævde deres status over for andre kvinder. I modsætning til det mandlige køn, tyer kvinder oftest til inddirekte aggressioner, når de udtrykker vrede, frustration og så videre. Det sker for eksempel, når kvinder kritiserer hinandens udseende, spreder rygter, eller udelukker nogen fra det sociale fællesskab.

– Jeg tror, at kvinder over hele verden ruller med øjnene, siger Dr. Tracy Vaillancourt.

Mindre risiko ved inddirekte aggression

I 2013 stod Dr. Tracy Vaillancourt i spidsen for en undersøgelse af kvinders brug af indirekte aggressioner. Her fandt hun blandt andet ud af, at risikoen forbundet med inddirekte aggressioner, som at rulle med øjnene, er lavere. Evolutionisterne mener oven i købet, at kvinder fravælger højrisikoaggressioner – som mænd oftere bruger, fordi kvinder historisk set ikke skulle udsætte dem selv for en fare, de ikke kunne overleve (eksempelvis en slåskamp), for så ville der ikke være nogen til at tage sig af deres afkom.

Sagt på en anden måde, kan mænd evolutionistisk set tillade sig at reagere anderledes på en trussel, end kvinder kan. De kan kæmpe og risikere at dø, fordi de strengt taget ikke er nødvendige til at opdrage børnene.

Ifølge undersøgelsen har teknikken udviklet sig som en del af strategien for at udkonkurrere andre kvinder og dermed finde og beholde en partner. Så hvis du tænker, at det lyder lidt som pigerne i filmen Mean Girls, er det ikke helt ved siden af.

– Kvinder benytter typisk ikke verbal eller fysisk aggression. Det er der mange forskellige grunde til, men jeg tror, det har noget at gøre med, at der er flere fordele ved indirekte aggression. For eksempel kan man chikanere sine konkurrenter og tiltrække flere partnere, alt sammen uden fysisk konfrontation, forklarer Dr. Vaillancourt.

Øjenrul har ingen alder

Selv om det at rulle med øjnene er en gestus med mange år på bagen, er den lige så protesterende i dag. Den udtrykker stadig irritation, frustration og et ømt “fuck dig”.

Selv om metoden kan virke rimelig omkostningsfri at bruge, kan den type psykologisk krigsførelse have en foruroligende effekt. Ifølge Dr. Vaillancourt bliver kvinders fight or flight-mode sat i sving, når nogen ruller øjne af dem. Altså forbereder kvinder og piger sig på at tage kampen op eller flygte.

Forskning peger på, at øjenrullet er den mest brugte taktik blandt kvinder, fortæller Dr. Tracy Vaillancourt.

Og det er ikke kun forbeholdt teenagepiger.

– Vi burde lave noget forskning på et plejehjem for at se, om de også ruller med øjnene, men det tror jeg bestemt, at de gør, vurderer forskeren.

mydailyspace-facebook-logo

· Mere fra samme kategori ·