Læs også:

Close

Din gamle makeup kan være livsfarlig for dig

Nyheder, Skønhed  | 

Gammel makeup kan indeholde bakterier, der er skyld i en lang række sygdomme – nogle endda livstruende. Alligevel viser undersøgelser, at kvinder gemmer gammel makeup i op til fem år. Pas på hygiejnen, siger skønhedsredaktør

En undersøgelse fra London Metropolitan University viser, at gammel makeup kan indeholde store mængder bakterier, der blandt andet kan give sygdomme som blodforgiftning, urinvejsinfektioner, maveinfluenza, hudsygdomme og meningitis. Sygdomme, der potentielt kan være livsfarlige.

Det fik Daily Mail til at lave en rundspørge blandt 5.000 britiske kvinder om deres makeupvaner, og tallene var ikke gode.

20 procent af kvinderne havde makeup, der var mere end fem år gammelt, og lige så mange indrømmede, at de beholdt deres cleanser i mindst et år – dobbelt så lang tid som anbefalet.

25 procent beholder deres mascara i over et år, selv om eksperter råder til at smide den ud efter tre måneder. Næsten ti procent bruger læbestift, der er mere end tre år gammel – det er to år mere end udløbsdatoen.

Professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, Hans Jørn Kolmos, mener dog ikke, at kvinder skal gå i panik, da mange af bakterierne allerede kan findes i vores hud.

– Naturligvis skal man ikke smøre sig ind i produkter, som er propfyldt med bakterier. Derfor skal man skele til udløbsdatoen – og så kan der jo i øvrigt være mange andre gode grunde til ikke at anvende produkter, som har passeret udløbsdatoen, siger han til Ekstra Bladet.

Opbevarede kattekiks i makeuppungen

Rundspørgen viste også, at kvinder opbevarer flere utraditionelle ting i deres makeuptaske.

Blandt andet gemte de engelske kvinder hesteshampoo, skruetrækkere og glidecremer i taskerne. Der blev også fundet godbidder til katte, guitarplektre, hårfarve til pubeshår og børster lavet til hamstre.

En af kvinderne fortæller, at hun altid har en håndfuld kattegodbidder i makeuptasken.

– Jeg bruger kattekiks til at distrahere min kat, mens jeg forsøger at lægge makeup. Han kan godt lide at lege med mine børster, fortæller hun.

Skønhedsredaktørens fem tips til bedre hygiejne

Ifølge MY DAILY SPACEs skønhedsredaktør, Anna Elisabeth Goth Engel, kan du med nogle få simple og nemme tips gøre din makeuphygiejne meget bedre og nedsætte sandsynligheden for bakterier.

1: Tjek udløbsdatoerne

Alle makeupprodukter har et lille symbol på bagsiden, der ofte forestiller en makeupkrukke. Inden i den står der et tal, og det tal viser, hvor længe makeuppen kan holde sig efter åbning.

Produkterne har forskellige holdbarhedslængder, eksempelvis skal mascara skiftes ud hver tredje måned. Hvis det er et produkt, du ikke bruger ofte, kan du overveje at købe det i mindre udgaver og rejsestørrelser. På den måde betaler du ikke for en masse make up, du aldrig får brugt.

2: Del aldrig din makeup med andre

Selv om det kan være hyggeligt at gøre sig klar til byen sammen og fristende at prøve din venindes nye fantastiske produkt, er det ikke en god ide at dele din makeup med andre end dig selv.

Du kan nemlig ikke vide, hvilken hygiejnerutine din veninde har omkring sin make up, ligesom din venindes hud kan indeholde andre bakterier end din egen.

3: Vask hænderne

God håndhygiejne er altid godt, især når det kommer til din makeup. Sørg for at vaske dine hænder, inden du bruger dem til at komme creme og makeup i ansigtet.

Vær især opmærksom på produkter som læbepomader, hvor du påfører med fingrene. En hurtig tur i metroen, bussen eller håndtaget på cafeens toilet kan sætte sig på dine fingre og i dit produkt.

4: Rens dit dullegrej

Makeupgrej som børster er rene magneter for støv, snavs og bakterier. Hvis du vasker dine børster en gang om ugen, kan du redde dit ansigt for mange bakteriebomber.

Du kan bruge en mild sæbe eller shampoo til at rense børsterne med. Skyl dem under lunkent vand, og læg dem til at tørre på et rent håndklæde. Hvis ikke du vil bruge sæbe, er der også mange makeupforhandlere, der sælger børsterens.

· Mere fra samme kategori ·