Læs også:

Close

Derfor fejrer vi mors dag

Nyheder  | 

Det er mors Dag, så hvis du har glemt at købe en lille ting til mor, er det nu, du skal ud og lede efter en blomsterbutik med søndagsåbent. Spekulerer du på, hvorfor vi overhovedet fejrer mors Dag skal du til gengæld ikke lede længe, for vi giver dig svaret her

Mor er den bedste i verden, og ifølge traditionen skal hun have en blomst eller en gave den anden søndag i maj. Men hvordan kan det egentlig være?

– Traditionen med Mors Dag stammer fra USA, hvor en mor som hed Anna Marie Reeves Jarvis boede i byen Grafton i Virginia. Hun arbejdede i mere end 30 år i en gruppe af mødre kaldet ‘Mothers Day Work Club’ for at forbedre sanitære forhold og mindske børnedødelighed, siger traditionsforsker og direktør for Dansk Folkemindesamling, Else Marie Kofod til Videnskab.dk.

Anna Marie Reeves forsøgte at bekæmpe sygdomme, som udbrød mellem soldaterne under den amerikanske borgerkrig.

Hun fik også idéen at indføre en national mindedag for mødres arbejde, men hun nåede aldrig at se ideen blive realiseret før sin død i 1906.

Datteren ville ære sin mor

Heldigvis havde Anna Marie Reeves en datter, der synes, at hun havde været en god mor. Anna Jarvis, som datteren hed, besluttede sig for at føre sin mors ide ud i verden, og i 1909 havde traditionen om at fejre Mors Dag spredt sig til 45 amerikanske stater.  I 1914 udråbte præsident Woodrow Wilson Mors Dag til en national flag- og mærkedag.

– Præsidenten begrundede sin beslutning med, at moderen var helten i hjemmet, siger Else Marie Kofod.

Mangler du inspiration til en gave, kan du få inspiration ved at klikke her.

Nelliker er den officielle Mors Dag-blomst. (Foto: Polfoto)
Nelliker er den officielle Mors Dag-blomst. (Foto: Polfoto)

Krigsveteran tog Mors Dag til Danmark

Mors Dag kom til Danmark i 1929, da Christian Svenningsen, som var aktiv i ‘Foreningen for De Allierede Danske Våbenfæller’, som i 1929 indførte traditionen.

I årtiet efter fik også far en særlig dag, hvor han skulle værdsættes, da amerikanske købmænd opfandt Fars Dag. I Danmark blev den første gang fejret 5. juni 1935. Men ifølge Else Marie Kofod har fars dag aldrig slået an på samme måde som mors dag.

– Mors Dag har til gengæld levet rigtig godt især i 50erne. Det har noget at gøre med det familiemønster, man havde. Idealet var den opofrende mor, som var midtpunkt i familien, forklarer hun.

Dagen er populær igen

60’ernes og 70’ernes kvindeoprør ændrede familieidealet med kernefamilien, hvor mor, der tog sig af børn og hjem alene. I de årtier havde Mors Dag det ikke helt nemt. Men i moderne tid, er det igen populært at fejre sin mor på en bestemt dag, hvert år.

– I de her år er der en tendens til at markere anledninger, som har med familien at gøre. Man vil så utroligt gerne leve op til idealet om kernefamilien, og den er Mors Dag blevet et symbol på, siger Else Marie Kofod.

· Mere fra samme kategori ·