Læs også:

Close

Dagens overskrifter: 9. maj

Nyheder  | 

MY DAILY SPACE har samlet dagens væsentligste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i verden

Flere unge trækker stikket og tager på højskole

Krav om høje karakterer og kompetencer, der kan dokumenteres, får et stigende antal unge til at tage en pause fra uddannelsesræset og trække stikket på et højskoleophold. Men unge vælger ikke højskolen for at gøre oprør. Det er for at kvalificere deres valg af uddannelse. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Ifølge Danmarks Statistik og Folkehøjskolernes Forening var der i skoleåret 2005-06 7.268 elever på højskolernes lange kurser. Tallet var i 2011-12 steget til 8.909, og i det seneste opgjorte skoleår 2014-15 var det oppe på 9.543.

– Unge er ekstremt optaget af deres uddannelsesvalg. Det opfattes, som om et forkert valg vil betyde, at hele resten af deres liv går galt. Derfor føler mange, at de bør træffe deres valg på et mere velinformeret grundlag – for eksempel efter at have prøvet sig selv af på et højskoleophold, siger Lisbeth Trinskjær, formand for Folkehøjskolernes Forening og forstander på Ubberup Højskole.

Lørdag er Højskolernes Dag, hvor alle landets højskoler er åbne for besøgende.

Flere unge vælger at tage en puster fra uddannelsesræset på lange ophold på højskole. (Foto: Polfoto).
Flere unge vælger at tage en puster fra uddannelsesræset på lange ophold på højskole. (Foto: Polfoto).

London får Vesteuropas første muslimske borgmester

Londons borgere har valgt Labour-politikeren Sadiq Khan som deres nye borgmester. Dermed bliver London den første vesteuropæiske hovedstad med en muslimsk borgmester.

Den nyvalgte borgmester erklærede ved sin tiltrædelsestale, at han vil give alle byens borgere en chance i livet. Sådan var det nemlig selv for Sadiq Khan, der er søn af en pakistansk buschauffør og voksede op i et socialt boligbyggeri uden for London.

Spørger man den 45-årige borgmester, ville han aldrig være blevet politisk leder for Englands hovedstad, hvis ikke byen havde givet ham en “hjælpende hånd”.

– Min brændende ambition for byen – som også skal være ledetråd i mit embede – er at sikre, at alle i London får de muligheder, som jeg selv fik. Jeg lover altid at gøre alt, jeg kan, for at forbedre byen. Jeg vil være borgmester for hele London, siger Khan ifølge Ritzau.

Sadiq Khan er valgt til Londons borgmester. (Foto: Polfoto).
Sadiq Khan er valgt til Londons borgmester. (Foto: Polfoto).

Nordkorea vil opruste sit lager af atomvåben

Nordkorea vil opgradere sit arsenal af atomvåben både i “kvalitet og kvantitet”. Det har Arbejderpartiets kongres i hovedstaden Pyongyang vedtaget, ifølge det statslige nyhedsbureau KCNA. 

Nordkoreas leder, Kim Jong-Un, har sagt, at landet ikke vil gøre brug af deres atomvåben, medmindre andre atommagter går til angreb på det kommunistiske regime.

– Som et ansvarligt atomvåbenbevæbnet land vil vores republik ikke anvende atomvåben, medmindre dens suverænitet angribes af aggressive, fjendtlige styrker med atomvåben, skal han have sagt ifølge KCNA.

I januar udførte Nordkorea sin fjerde atomprøvesprængning siden 2006 og har siden affyret missiler i strid med FN-sanktioner og internationale advarsler.

Nordkorea vil anskaffe atom-våben, men erklærer, at de kun vil bruge dem, hvis regimet selv angribes med atomvåben. (Foto: Polfoto)
Nordkorea vil anskaffe atomvåben, men erklærer, at de kun vil bruge dem, hvis regimet selv angribes med atomvåben. (Foto: Polfoto)

Frankrig vil betale gravide for at stoppe med at ryge

Det er ingen hemmelighed, at graviditet og rygning slet ikke går hånd i hånd. Alligevel har mange franske kvinder svært ved at kvitte smøgerne i de ni måneder. Derfor tager en række hospitaler i Frankrig nu kampen op for at hjælpe kvinderne med at kvitte den dårlige vane, når de bliver gravide.

Ifølge nyhedskanalen France 24 kan kvinderne få op til 2.200 kroner i form af gavekort. Selv om det kan virke skørt at betale mødre for at stoppe rygningen under graviditet, viser et lignende forsøg fra Skotland, at metoden er effektiv. Og der er brug for alternative metoder i Frankrig. 

For på trods af veldokumenterede studier, der viser en sammenhæng mellem rygning og ufrivillig abort, for tidlig fødsel og fosterskader, fortsætter knap 18 procent af de kvindelige rygere i Frankrig med at tage et sug af cigaretten, når de har en baby i maven.

Det giver landet en europæisk førsteplads i forbruget af tobak under graviditet.

Frankrig vil betale gravide kvinder for at holde op med at ryge. (Foto: Polfoto).
Frankrig vil betale gravide kvinder for at holde op med at ryge. (Foto: Polfoto).

Politikere dropper afsporet plan om IC4-tog

Det er mere end ti år siden, at IC4-togene skulle køre på skinner, og IC3-togene sendes i garagen. Efter planen skulle togene have kørt i 2006, men efter al den tid står de stadig stille. Det har nu fået transportminister Hans Christian Schmidt og flere partier til at sige stop.

– Det er min opfattelse, at vi skal arbejde frem mod en kontrolleret udfasning af IC4-togene, som jeg i øvrigt også tidligere har tilkendegivet over for Folketingets transportudvalg, og jeg ser frem til at drøfte situationen nærmere med dem, siger han til Ritzau.

Lige nu kører 30 af de 82 indkøbte IC4-tog – samme antal som i juni sidste år. Planen er, at 77 tog skal være i drift i 2019.

Det kører ikke for IC4-togene. (Foto: Polfoto).
Det kører ikke for IC4-togene. (Foto: Polfoto).

· Mere fra samme kategori ·