Læs også:

Close

Dagens overskrifter: 13. maj

Nyheder  | 

MY DAILY SPACE har samlet dagens væsentligste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i verden

Mange unge knækker i kokke- og tjenerfaget 

Arbejdsdage, der hurtigt løber op på 12 timer. Skidebalder og chikane. Forkert løn, ingen tillæg og ingen fridage. Sådan ser hverdagen ud for mange kokke- og tjenerelever.

Det viser en ny undersøgelse, der gennemgår 60 sager om uenigheder mellem elev og praktikplads. Otte elever er blevet interviewet i undersøgelsen, og i disse samtaler kommer det tydeligt frem, at arbejdsmiljøet er meget barskt.

– Sagerne tager ekstremt hårdt på eleverne. Også meget mere end vi havde regnet med. De unge bliver rodløse, har svært ved at komme videre og vælge ny retning i livet. Det tager hårdt på dem, siger Bo Christensen, der er forhandlingssekretær i 3F Privat Service, Hotel og Restauration.

Det er arbejdsgiverforeningen Horesta og fagforbundet 3F, der har gennemført undersøgelsen, som viser, at sagerne har store konsekvenser for eleverne: Afbrudte uddannelser, tab af selvtillid og psykologhjælp er bare nogle af eftervirkningerne.

Frafaldet på tjener- og gastronomuddannelsen er større end på andre erhvervsuddannelser. I 2014 var frafaldet for gastronomer 41 procent og 39 procent for tjenerne. 3F og Horesta vil nu i samarbejde sætte ind med en handlingsplan for at forbedre forholdene på lærepladserne.

– Det skal være trendy at behandle elever godt, så de bliver glade for at være i branchen. Vi skal gøre os attraktive, for vi har brug for flere dygtige unge mennesker i erhvervet, siger Marianne Kragh, uddannelseschef i Horesta.

Unge knækker nakken i kokke- og tjenerbranchen. (Foto: All Over).
Unge knækker nakken i kokke- og tjenerbranchen. (Foto: All Over).

Danmark er ude af det internationale melodi grandprix

For andet år i træk må Danmark se sig slået af 26 andre nationer, inden den endelige finale i Eurovision Song Contest. Det sker, efter det danske bidrag Lighthouse X røg ud af semifinalerne igår.

– Det er en kæmpestor skuffelse, og det er så egentlig det. Man skal lige komme sig lidt. Det er ligesom at få et knytnæveslag i maven, siger DR’s underholdningschef, Jan Lagermand Lundme, der er ansvarlig for melodigrandprixet, til Ritzau.

Selv om Danmark ikke har haft succes på de skrå musikbrædder, siden Emily DeForest vandt i 2013, mener underholdningschefen ikke, at der tegner sig et generelt billede af de danske Eurovision-deltagere eller deres indsats.

– Det er tre år siden, at vi stod og havde vundet det hele, og nu er det så to år, hvor vi ikke er i finalen, men jeg tror, at man skal passe på at konkludere en hel masse ud fra det. Det handler rigtig meget om smag og om de andre landes sange. Det, der er vigtigt for mig, er, at jeg stadig er virkelig stolt af det nummer, danskerne valgte at sende af sted, siger han.

Finalen i Eurovision finder sted lørdag klokken 21.00, og den sendes direkte på DR1.

Selvom de tabte smilede drengene fra Lighthouse X, da de røg ud af Eurovision Song Contest. (Foto: Polfoto).
Selv om de tabte, smilede drengene fra Lighthouse X, da de røg ud af Eurovision Song Contest. (Foto: Polfoto).

Obama inviterer Løkke til møde i eksklusiv klub

Kun ni lande har været til statsmiddag i Det Hvide Hus under Obama. Fredag kommer Danmark med i kredsen. Og det er ikke tilfældigt, mener USA’s ambassadør Rufus Gifford.

– Obama gør intet i sine sidste to år i Det Hvide Hus, som ikke er meget bevidst. Det hele hænger sammen med, hvordan han kan fremme den dagsorden, som han stadig ønsker internationalt, siger han til Ritzau.

Ifølge ambassadøren har Barack Obama en særlig forkærlighed for Danmark og de skandinaviske lande. Det har både tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt og nuværende statsminister Lars Løkke Rasmussen mærket, siden Obama tiltrådte for snart otte år siden.

Danmarks to seneste statsministre har begge fået enesamtaler med Obama i Det Hvide Hus. Og præsidenten har vist begge den særlige gestus at lade dem bo i USA’s fornemste gæstebolig, Blair House lige over for Det Hvide Hus, under besøgene i Washington.

Nu får Danmark endnu en understregning af det særlige forhold.

Kun ni lande har være til såkaldt state dinner i Det Hvide Hus, siden Obama tiltrådte. Men fredag bliver Danmark lukket ind i kredsen, når Løkke sammen med lederne af de øvrige nordiske lande skal til et amerikansk-nordisk topmøde i Washington.

– Obama har en sand forkærlighed for de skandinaviske lande og deres historiske vilje og evne til at lede gennem eksemplet. Han har tidligere udtalt, at hvis hele verden kunne være mere som Skandinavien, så ville alting være meget lettere, siger Rufus Gifford.

Selve mødet med Barack Obama vil vare to timer og kredse om fem emner: Sikkerhed, klima, migration, global udvikling og handel. Emnerne viser dybden af samarbejdet, mener Rufus Gifford.

Obama har inviteret Løkke til eksklusivt møde. (Foto: Polfoto).
Obama har inviteret Løkke til eksklusivt møde. (Foto: Polfoto).

 

· Mere fra samme kategori ·