Læs også:

Close

Dagens overskrifter: 10. maj

Nyheder  | 

MY DAILY SPACE har samlet dagens væsentligste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i verden

Kæmpe hval svømmer rundt i Øresund

En kaskelothval er kommet på besøg i de danske farvande. Hvalen er blevet set fredag og igen søndag, og hvis man vil se det sjældne havdyr, skal man skynde sig at tage en tur til Nordsjælland, nærmere betegnet ni kilometer syd for Helsingør mellem Hven og Kobberværket. Det var nemlig her, at en fiskebåd spottede hvalen, der er på vej sydpå.

– Folk fór rundt for at tage billeder. Hvalen var så tæt på, så vi kunne røre ved dens hale, og den blev ved med at cirkle rundt om os, forklarer Lars Pryds, der er fiskeskipper på en båden Nadia, til Helsingør Dagblad.

Han og besætningen opdagede hvalen i fredags. Lars Pryds vurderer, at hvalen var mellem syv og ti meter lang, og den var slet ikke bange for båden. Tværtimod svømmede den lystigt rundt om det lille fartøj. Eksperter mener, at hvalen er drejet forkert ved Storbritannien på sin vej til parringsfest sydpå.

Rettelse: Det blev først angivet, at der var tale om en pukkelhval, siden er det blevet fastslået, at der er tale om en kaskelothval. 

En kaskelothval som denne er spottet i Nordsjælland. (Foto: Polfoto).
En kaskelothval som denne er spottet i Nordsjælland. (Foto: Polfoto).

Knud Foldschack hængt uretmæssigt ud i Panama-sag

Advokaten Knud Foldschack, der blandt andet er kendt for at forsvare beboerne på Christiania, er i medier blevet hængt ud for at have gemt sine penge i skattely. Men det er forkert. Det bekræfter Knud Foldschacks bror, der også hedder Knud Foldschack.
Navneforvirringen kommer af, at brødrene har samme far, men ikke samme mor, og de er begge blevet opkaldt efter deres far.

– Jeg er rigtig ked af at blive sat i bås på den her måde. Det berører mig dybt. Jeg synes, det er meget usympatisk at have penge i skattely. En af de største udfordringer, verdenssamfundet har, er at afsløre problemstillingerne med skattely, siger advokaten til Ritzau.

I alt er 50 danske adresser registreret i Panama-databasen, som du kan få adgang til her.

Advokat Knud Foldschack er blevet hængt ud for at være indblandet i Panama-lækagen, men det er ikke rigtigt. (Foto: Polfoto).
Advokat Knud Foldschack er blevet hængt ud for at være indblandet i Panama-lækagen, men det er ikke rigtigt. (Foto: Polfoto).

Politikerne hæver deres egen pensionsalder

En ny lønaftale mellem Venstre-regeringen, Socialdemokraterne, Liberal Alliance, De Radikale og De Konservative sætter en stopper for tidlig politikerpension, dobbeltløn og eftervederlag. Aftalen gælder for folketingsmedlemmer, ministre, borgmestre og regionrådsformænd.
I bytte for en senere pensionsalder har landets 320 folkevalgte politikere fastholdt deres klækkelige pensioner, og flere politikere står til at få lønforhøjelser.
– Nogle har taget ansvaret, og andre har taget stemmerne. Men de pågældende partier giver jo ikke afkald på løn, pension eller gruppestøtte. Hele diskussionen er præget af meget hykleri og mange tøsedrenge. Man turde ikke lave den større reform, siger den politiske kommentator Hans Engell, der kalder aftalen for en skrabeløsning, til Ritzau.

Da Vederlagskommissionen blev nedsat i 2015, lovede partierne bag at følge dens anbefalinger – uanset hvad. Det løfte holdt, lige til anbefalingerne blev fremlagt i begyndelsen af 2016. Siden har partierne forhandlet på egen hånd – og er altså nået frem til en løsning, der på mange punkter ignorerer Vederlagskommissionen helt.

Politikerne er blevet enige om at hæve deres løn og pensionsalder. (Foto: Polfoto).
Politikerne er blevet enige om at hæve deres løn og pensionsalder. (Foto: Polfoto).

19-årig frifundet for voldtægt: Hun kunne sige fra

En 19-årig mand fra Slagelse er ved Retten i Næstved blevet frifundet for voldtægt af en 14-årig pige fra Dianalund.

Til gengæld blev den unge mand idømt 30 dages betinget fængsel for samleje med et barn under 15 år. Den dømte erkendte at have haft sex med pigen og modtog dommen.

Årsagen til rettens afgørelse var, at pigen ikke var fuld, og derfor havde været i stand til at sige nej, da den 19-årige trak bukserne af hende og gennemførte samlejet.

Den 14-årige pige forklarede, at samlejet ikke var frivilligt, at hun råbte efter hjælp under samlejet, og at flere kom til og afbrød det, der foregik, men det var altså ikke afgørende for retten, der kun vurderede om pigen havde været i stand til at sige nej eller ej.

Det skriver Ritzau.

Retten i Næstved har frifundet en 19-årig mand for voldtægt af en 14-årig, fordi hun var i stand til at sige fra. (Foto: Polfoto).
Retten i Næstved har frifundet en 19-årig mand for voldtægt af en 14-årig, fordi hun var i stand til at sige fra. (Foto: Polfoto).

· Mere fra samme kategori ·

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk