Læs også:

Close
Elever i skolepraktik som snedkerne, og møbelsnedkere pŒå en afdeling af Københavns Tekniske Skole i Herlev. Trine Munk, 24, møbelsnedker-lærling (Foto: Polfoto)

Forhandlinger i dag: Praktikpladser til unge på vej

Nyheder, Økonomi  | 

Regeringen har indkaldt til trepartsforhandlinger med LO og DA. I dag gælder det udfordringen med at oprette flere praktikpladser til unge

Der er en række store udfordringer for Danmark, som regeringen mener kun kan løses, hvis staten, lønmodtagerne og virksomhederne arbejder sammen. En af dem er manglen på praktikpladser til unge, der er i gang med en uddannelse og ikke kan få den praktikplads, de drømmer om, og som er nødvendig for at få eksamensbeviset.

Derfor har regeringen i dag, fredag den 15. april, indkaldt LO (lønmodtagerne) og DA (arbejdsgiverne) til de første forhandlinger om, hvad man sammen kan gøre for praktiksøgende. Når regeringen sætter sig om forhandlingsbordet med LO og DA (samlet kaldet arbejdsmarkedets parter), er der store forventninger om, at de kommer frem til nogle løsninger, der virker, er holdbare og løser nogle vigtige udfordringer for Danmark. Ofte er det sådan, at alle tre parter skal gå på kompromis med noget, de ellers normalt kæmper for, hvis der skal laves en holdbar aftale.

Forhandlingen skal skaffe op imod 8.000 ekstra praktikpladser, så alle unge kan komme ud på en rigtig arbejdsplads i stedet for at gå i skolepraktik.

Det forhandler de om

Når det handler om job og involverer unges uddannelse, er det beskæftigelsesminister Jørn Neergaard-Larsen, der sidder for bordenden i forhandlingerne, og sammen med ham repræsenterer undervisningsminister Ellen Thrane-Nørby regeringen, mens LO’s formand Lizette Risgaard møder op for lønmodtagerne og direktøren for DA, Jacob Holbraad repræsenterer arbejdsgiverne.

Det er statsminister Lars Løkke, der har taget initiativet til mødet i dag. Et løfte, han gav allerede i valgkampen.

Pressemøde efter trepartsforhandlinger i Statsministeriet. DAs Jacob Holbraad, LOs Lizette Risgaard, Statsminister Lars Løkke Rasmussen og KLs Jacob Bundsgaard (Foto: Polfoto).
Pressemøde efter de første trepartsforhandlinger i Statsministeriet. DA’s Jacob Holbraad, LO’s Lizette Risgaard, Statsminister Lars Løkke Rasmussen og KL’s Jacob Bundsgaard (Foto: Polfoto).

Det er vigtigt for regeringen, at unge får en garanti for, at der er nok praktikpladser, og derfor ønsker regeringen, at arbejdsgiverne om nødvendigt skal straffes, hvis de ikke opretter et tilstrækkeligt antal pladser. Regeringen er dog også indstillet på at arbejde med en form for præmie til de virksomheder, der opretter praktikpladserne.

Det med en præmie er noget, som LO også synes er en god idé. Helt konkret har en af de største fagforeninger i LO, fagforeningen 3F, der repræsenterer de ufaglærte, foreslået, at arbejdsgiverne får hjælp af staten til at oprette disse praktikpladser, ved at de får udbetalt et beløb, der svarer til 120-130 procent af lønnen til praktikanten. Også LO’s formand Lizette Risgaard mener, at unge skal have en garanti for at kunne få en praktikplads, og hun mener, at det er en bunden opgave for samfundet at skaffe det nødvendige antal praktikpladser, så unge kan færdiggøre deres uddannelse.

I spørgsmålet om flere praktikpladser er det arbejdsgiverne, der skal sørge for, at det sker. Det er virksomhederne, der skal oprette praktikpladserne. Og ikke underligt synes DA ikke, at virksomhederne skal straffes med for eksempel bøder, hvis der ikke oprettes nok praktikpladser. De er også bange for, at ordet “garanti” kan give unge en forventning om, at de ikke selv skal yde noget for at få en praktikplads.

Den sidste store trepartsaftale blev indgået under Schlüter-regeringen i 1987. Aftalen sikrede lønmodtagerne bedre arbejdsmarkedspensioner.

Hvad sker der så nu?

En trepartsaftale er en kompliceret affære at få igennem. De folk, som sidder omkring forhandlingsbordet, skal tilbage i deres såkaldte baglande (de repræsenterer flere interesser), hvor de skal have godkendt det resultat, de er kommet frem til. Og i LO’s bagland sidder folk fra alle fagforeninger, mens DA har virksomheder og organisationer i deres bagland. Det er ikke alle i de to organisationers baglande, der er indstillet på at lave de nødvendige kompromiser.

Når det lykkes at indgå en trepartsaftale, er det til gengæld en meget stor fordel, at resultatet er blevet godkendt af alle. Det betyder nemlig, at alle parter og baglande kan se behovet for at finde en løsning, og flere af de største og vigtigste reformer (forandringer) i samfundet, er i fortiden fundet i et samspil mellem regeringen, lønmodtagerne og arbejdsgiverne.

Kilder: Berlingske, Ritzau, Ugebrevet A4.

· Mere fra samme kategori ·