Læs også:

Close
bridget jones, shapewear, spanx, trusser, undertøj

Så farligt er shapewear for din krop

Mode, Sundhed  | 

En gruppe læger advarer mod brugen af det stramme undertøj shapewear, som kvinder ifører sig for at glatte dellerne ud under tøjet

Det er en hård og sej kamp at skrue sig ned i en af de efterhånden utallige former for shapewear, der er på markedet. Bodystockings, shorts, trusser og underkjoler, der strammer ind er meget populære, når de tætsiddende outfits skal på, men har du helt styr på, hvad delleskjulerne rent faktisk gør ved din krop?

Shapewear kan presse dine organer sammen

Det er ikke kun de korsetlignende waisttrainers, der kan ødelægge dine organer. Shapewear kan også skubbe til dine indre dele – og det er en detalje, som gastroenterolog John Kuemmerle (læge med speciale i fordøjelsessystemet) mener, at modebranchen glemmer.

– Det sammenpresser din mave, dine indvolde og din tyktarm, hvilket kan forværre tilbageløb af mavesyre og halsbrand. Stramt tøj kan også fremprovokere spiserørskatar, siger han til Huffington Post.

… Og reducere dit kredsløb

Det ofte hudfarvede undertøj påvirker dog andet end maveregionen. Dine ben kan nemlig også mærke, at du har pakket kroppen ind i stramt elastikstof.

– Du vil gerne have, at det (shapewear, red.) gør sit arbejde, men du har ikke lyst til, at det er så stramt, at det skader dig, siger Karen Erickson, der er kiropraktor, til Huffington Post.

Hun advarer altså mod tendensen til liiige at vælge størrelsen mindre for at få spændt maveskindet helt ind. Det kan nemlig give smerter, blodansamlinger og ophobning af lymfevæske i benene. Av!

Sørg derfor for, at du vælger den rigtige størrelse shapewear, som ikke skærer ind i huden på dig.

– Alt, det egentlig skal gøre, er at udglatte bulerne og være nemt at tage på og af uden kamp, siger Karen Erickson.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Kim Kardashian er blandt andet kendt for at have flere par Spanx på ad gangen.
Kim Kardashian er blandt andet kendt for at have flere par Spanx på ad gangen. (Foto: Polfoto)

Du kan få panikanfald af stramt tøj

Hvis dit shapewear er for stramt, kan det besværliggøre din vejrtrækning – og det kan ende i et panikanfald, hvis du begynder at hyperventilere. Som igen kan lede til stressrelateret inkontinens. Formentlig ikke din tanke med at bruge de hypede delleskjulere.

… og mavesyre på afveje

Det lyder ret usexet, og det er det bestemt også. Tilbageløb af mavesyre betyder, at syre løber fra din mave og op i spiserøret – det, du også kender som sure opstød og halsbrand. Det fortæller læge Jacqueline M. Wolf, som er forfatter til bogen A Women’s Guide To A Healthy Stomach: Taking Control Of Your Digestive Health.

I bogen advarer Jacqueline M. Wolf mod forskellige ting, der kan give maveproblemer – blandt andet shapewear og stramt tøj:

– Bodyshapere er in. De kan presse din mave rigtig meget, hvilket alle, der har prøvet at presse sig ned i sådan en, kan bevidne. Når du øger presset på din mave, vil mad og syre løbe tilbage op gennem din svage lukkemuskel.

Derudover kan tilbageløb af mavesyre ifølge HealthCentral give skader i spiserøret.

Shapewear kan give irritabel tyktarm

Hvis du i forvejen har lidt maveproblemer, kan shapewear forværre dem. Det gælder både ovenstående mavesyreproblem og irritabel tyktarm. Det forklarer Richard Bricknell, der er direktør for en fysioterapeutisk klinik:

– Lidelser som tilbageløb af mavesyre og irritabel tyktarm kan blive værre på grund af stramme bukser. Hvis du har dem på dag ind og dag ud, risikerer du at sætte dit helbred i fare, siger Richard Bricknell til Daily Mail.

bridget jones, shapewear, spanx, trusser, undertøj
Bridget Jones med sine berømte shapewear-trusser. (Foto: Polfoto)

· Mere fra samme kategori ·