Læs også:

Close

#PanamaPapers: Forstå sagen på 1 minut

Nyheder, Økonomi  | 

Skattely, dokumentlæk og Panama – hvad er det helt præcist, sagen om Panama Papers går ud på? MY DAILY SPACE giver dig overblikket

Søndag den 3. april 2016 begyndte sagen om de lækkede, hemmelige skattepapirer fra Panama at rulle – afsløringerne, der går under #PanamaPapers på de sociale medier.

Helt kort handler sagen om, at et advokatfirma i Panama har hjulpet en masse magtfulde og rige mennesker i flere lande med at skjule penge i Panama. I mange tilfælde har formålet været at undgå at betale skat af pengene og de indtægter, der er kanaliseret den vej, men der kan også være andre formål med at skjule formuerne.

Det afslører DR i DR1 Dokumentaren: Det store skattelæk.

Også rige danskere har i et vist omfang brugt denne finte. Man taler om, at der er mellem 200 og 300 danskere, der har været kunder hos advokatfirmaet i Panama, og konkrete navne vil helt sikkert komme frem i løbet af de næste uger. Foreløbig er to gamle, professionelle fodboldspillere sat i forbindelse med advokatfirmaet. Det drejer sig om Brian Steen Nielsen og Marc Rieper, der spillede på landsholdet i 1990’erne. Der er dog endnu ingen konkrete beviser på, at der er foregået noget ulovligt.

De danske banker Nordea og Jyske Bank har hjulpet flere af deres kunder med at gemme penge i udlandet via det omstridte advokatfirma. De to banker er derfor ude i et mediemæssigt stormvejr lige nu, men de forsvarer sig med, at alt, hvad de har været involveret i, er foregået efter reglerne.

Problemet er selvfølgelig, at når nogen ikke betaler den skat, de skal, så skal andre betale mere i skat. Så almindelige lovlydige borgere og virksomheder skal betale mere i skat, end hvis alle betalte det, der var meningen. Eller også skal det offentlige lave endnu flere besparelser, end de allerede gør, hvis budgetterne skal gå op.

Derfor er politikerne i hele Europa også oppe i det røde felt. Og i Danmark har Socialdemokraternes skatteordfører Peter Hummelgaard kaldt skatteminister Karsten Lauritzen (V) i et samråd i Folketinget for at drøfte sagen. Skatteministeren selv har sagt, at han er forarget, og at han forventer, at SKAT undersøger sagen til bunds, kigger på papirerne og de enkelte sager for at finde ud af, om der er nogen, der har brugt denne finte for at snyde det danske samfund for skatteindtæger.

Det sidste i denne sag er helt sikkert ikke kommet frem endnu …

· Mere fra samme kategori ·