Læs også:

Close

Har du PCOS? Ny metode kan give dig svaret

Nyheder  | 

En dansk forsker har udviklet en sikker metode til at stille diagnosen på den hormonforstyrrende sygdom PCOS

Få eller ingen ægløsninger, forhøjet mandligt kønshormon eller øget skægvækst og mange blærer på æggestokkene. Det er de tre kriterier for PCOS – den hormonforstyrrende sygdom, som rammer hver femte danske kvinde.

Nu er der godt nyt til den store gruppe kvinder. Forsker Dorte Glintborg har nemlig udviklet en metode og retningslinjer, der med sikkerhed kan hjælpe lægerne med at stille diagnosen.

– Først og fremmest er det vigtigt at udelukke andre årsager til forstyrrelserne, inden man vurderer, om der kan være tale om PCOS. Derefter tager man blodprøver, hvor man måler de mandlige kønshormoner i blodet, og man scanner æggestokken, for at se, om der er mange æggeblærer. Hvis mindst to af de tre faktorer er opfyldt, er der tale om PCOS, forklarer Dorte Glintborg.

En ny sygdom

De første optegnelser om PCOS stammer helt tilbage fra 1930’erne, hvor lægerne talte om kvinder med fuldskæg. Siden lå området uberørt hen indtil 1980’erne, og inden for de seneste ti år er flere og flere begyndt at interessere sig for sygdommen.

Forskningen på området er derfor stadig relativt ny, og der er mange forskellige symptomer, der sættes i forbindelse med PCOS, som dog ikke med sikkerhed er fastslået at have en sammenhæng. Samtidig kan der også være store forskelle på i hvor stor grad, kvinder er påvirket af sygdommen.

– Det er vigtigt at understrege, at PCOS findes i alle former, og symptomerne er ret brede. Det kan være en mild tilstand, som man lever fint med uden at være bekymret. Der kan dog også være store gener forbundet med sygdommen, blandt andet cyster på æggestokkene og uregelmæssige menstruationer, så sygdommen kan også gøre det svært at blive gravid. Hormonforstyrrelsen kommer af, at kvinderne producerer for meget testosteron, og det giver risiko for øget hårvækst. Det er med til at gøre PCOS til en af de sygdomme, der i høj grad påvirker patienternes livskvalitet, forklarer Dorte Glintborg.

Barnløshed er ikke det største problem

En af kriterierne for PCOS – få eller slet ingen ægløsninger – er afgørende for, hvor nemt man har ved at få børn. Og mange kvinder opdager også først, at de har sygdommen, når de skal til at have børn.

– PCOS bryder oftest ud i teenageårene, når man er omkring 15 til 18 år gammel. Men mange danske kvinder tager p-piller, fra de er unge. P-piller dæmper symptomerne på PCOS, blandt andet uregelmæssige menstruationer, og så finder man først ud af, at de er uregelmæssige, når man smider p-pillerne, siger Dorte Glintborg.

Forskeren fortæller, at barnløshed dog er en af de ting, man har stor succes med at behandle hos kvinder med PCOS, og langt de fleste får de børn, de vil have. Til gengæld slås omkring halvdelen af kvinderne med overvægt.

– Det, der går mest ud over livskvaliteten, er hårvækst og overvægt, og det er de to ting, der er sværest at gøre noget ved. Der er nogen, der siger, at man skal spise en særlig kost, når man har PCOS, men det er ikke endeligt bevist. Vi ved, at det formentlig er sværere at tabe sig, når man har PCOS, og undersøgelser tyder på, at kvinder med PCOS har sværere ved at føle mæthed og har følsomt blodsukker, som kan føre til vægtøgning. Men vi ved ikke nok om det endnu. Vi ved bare, at det er vigtigt, at man taber sig, hvis man er overvægtig og har PCOS, slutter Dorte Glintborg.

Forsker Dorte Glintborg. (Foto: Michael Yde Katballe)
Forsker Dorte Glintborg. (Foto: Michael Yde Katballe)

· Mere fra samme kategori ·