Læs også:

Close

Kvinderne dominerer 1. maj

Nyheder  | 

Ved dette års 1. maj-fest i Fælledparken er det kvinderne, der holder taler på vegne af politiske partier og fagbevægelser. Unikt og historisk for Danmark, vurderer professor i arbejdsmarked

1. maj-festen blev etableret i slutningen af 1800-tallet af den fattige arbejderklasse.

Det vurderes, at 1. maj havde sin storhedstid i 1970’erne, da socialdemokraterne, kommunisterne og en spirende venstreorienteret ungdomsårgang gik sammen om kampdagen.

Siden 1980’erne er tilslutningen til festen 1. maj blevet mindre, og kampdagen er nu et miks af politisk interesserede og andre, der gerne vil drikke øl og hygge sig.

Kilde: Videnskab.dk

Som Beyoncé synger: Who run the world? Girls! Og noget kunne tyde på det, i hvert fald hvis man kigger på talerne til dette års 1. maj-fest i Fælledparken i København. Samtlige hovedtalere fra de faglige og politiske organisationer er nemlig kvinder.

Talerne ved Arbejdernes Internationale Kampdag er formand for LO, Lizette Risgaard, Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, formand for SF, Pia Olsen Dyhr, Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen og næstformand for FTF i Region Hovedstaden, Vibeke Westh.

– Det er da både sjovt og tankevækkende. Nu har der været mange, mange mænd i mange, mange år på den talerstol. Nu varer det nok ikke længe, inden dem, der går ind for kvoter, foreslår kvoter den anden vej, siger Lizette Risgaard til Avisen.dk.

Formand i LO Lizette Risgaard taler 1. maj til Arbejdernes internationale kampdag i Fælledparken i KØbenhavn. Foto: Polfoto
Formand i LO Lizette Risgaard taler 1. maj til Arbejdernes internationale kampdag i Fælledparken i København. (Foto: Polfoto)

Det er historisk

Henning Jørgensen, professor og arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, vurderer, at kvindernes indtog på talerstolene til 1. maj 2016 er intet mindre end historisk. 

For selvom andre lande som Norge og England også har kvindelige LO-formænd, ser Henning Jørgensen ikke noget andet land lige nu, hvor kvinderne sidder på toppen i både politik og fagbevægelser, som de gør det i Danmark.

– Det er da herligt. Det er girlpower, der signalerer, at der er ved at ske et skift overalt i vores samfund. Væk fra århundreder med mandschauvinisme til nu, hvor kvinderne rykker overalt, siger han.

Flere kvinder på talerstolen bydes velkommen. Foto: Polfoto
Flere kvinder på talerstolen bydes velkommen. (Foto: Polfoto)

Opgør med mandsdominans

Det er ikke kun i København, at mændene er i undertal på talerstolene. Til 1. maj-festen i Odense er der planlagt taler fra fem kvinder og tre mænd, mens der i Aarhus og Aalborg er flest mænd til at holde taler.

Selv om kvinderne dominerer i Fælledparken, er der dog en enkelt mand, der har sneget sig ind på scenen. Det er Per Olsen, der er formand for LO Hovedstaden, der skal byde velkommen til kampdagen sammen med Alice Linning, der er formand for FTF i hovedstaden.

Og ifølge Per Olsen er det velkomment, at de kvindelige ledere marcherer frem på 1. maj.

– Det har været mange år undervejs. Tidligere var det kun mænd, der stod i spidsen for fagforbund og partier. Så har der været en periode, hvor det var blandet. Nu er det så fem markante og stærke kvinder, der er valgt på fremtrædende poster, og det bliver da noget helt særligt, at de kommer alle sammen, fastslår han.

· Mere fra samme kategori ·