Læs også:

Close

Hold ud – du skal kun arbejde fuldtid, indtil du fylder 40

Nyheder  | 

En arbejdsuge på fuldtid skal være fortid, når man fylder 40. Det anbefaler en ny rapport om antallet af arbejdstimer og deres påvirkning af medarbejderes mentale evner

Er du fyldt 40, skal din arbejdsuge ikke være længere end 25 timer. I hvert fald ikke, hvis det står til en flok forskere på University of Melbourne. I en ny rapport konkluderer forskerteamet, at en arbejdsuge på mere end 25 timer går ud over medarbejdernes kognitive evner, altså evnen til at sanse, være opmærksom, indlære, huske, bearbejde information og løse problemer, hvis de har levet i mere end fire årtier.

– Graden af intellektuel stimulation kan være afhængig af antallet af arbejdstimer. Arbejde kan både stimulere hjerneaktivitet, men på samme tid kan det forårsage træthed og stress, som kan skade de kognitive evner, siger professor Colin McKenzie fra Keio Universitet til The Independent.

Deltidsarbejde giver bedre resultater

Colin McKenzie er en af de tre forfattere bag en ny undersøgelse, hvor 3.000 australske mænd og 3.500 kvinder har gennemført en række kognitive tests, imens deres arbejdsvaner blev analyseret.

Resultatet viser, at medarbejdere på 40 år eller mere er mere effektive med en 25 timers arbejdsuge, hvorimod medarbejdere i samme aldersgruppe med en 55 timers arbejdsuge er mindre effektive, endda også i forhold til pensionister og arbejdsløse undersøgelsesdeltagere.

Er arbejdsugen for lang, kan det på sigt gå ud over medarbejdernes evne til at koncentrere sig, og de kan få store problemer med at starte, gennemføre og afslutte arbejdsopgaver. Derfor er forskningsresultaterne især interessante i forhold til pensionsalder, der er steget i mange lande.

– Mange lande hæver deres pensionsalder og skubber tidspunktet for, hvornår folk er berettiget til at gå på pension. Det betyder, at flere mennesker fortsætter med at arbejde indtil sent i deres liv. Vi påpeger, at forskelle i arbejdstimer er vigtige for at opretholde kognitive evner hos middelaldrene og ældre mennesker. Det betyder, at når man når middel- eller ældre alder, kan deltidsarbejde være effektivt i forhold til at opretholde mentale evner, slutter Colin McKenzie.

Du kan læse hele rapporten her.

· Mere fra samme kategori ·