Læs også:

Close

Danske byer erklærer krig mod måger

Nyheder  | 

Flere byer oplever voldsomme problemer med larm, støj og klatter på vinduer, terrasser og biler fra måger. Situationen er nu så kritisk, at nogle byer vil nedkæmpe de støjende havnefugle med droner

Det kan godt være, at Aarhus, Aalborg, Holbæk og Vejle er spredt ud over hele det danske landkort, men de fire byer har et stort problem tilfælles. De slås alle med horder af måger, der larmer, spreder mågeklatter og raserer hele bydele i foråret og sommeren.

I forsøget på at få de flyvende plageånder væk fra beboede områder, har byerne forsøgt sig med flere forskellige løsninger.

Aarhus og Aalborg skyder mågerne

I Aarhus har man skabt et samarbejde mellem beboere og jægere, der skyder mågerne ned med haglgeværer.

Det er aarhusianer Inger Kristoffersen glad for.

– Det er ikke bare et spørgsmål om, at der er nogle måger, der flyver rundt og skriger lidt. Det er et spørgsmål om, at jeg bor i massiv larm 20-21 timer i døgnet i juli og august. Da jeg snakkede med de andre beboere i august, hvor det var allerværst, var folk grædefærdige og desperate. Nogle kunne ikke gå ud på deres altan, fordi mågerne angreb, fortæller hun til DR Østjylland.

Vil du høre, hvordan mågerne lyder hjemme hos Inger Kristensen, kan du se videoen på stiften.dk.

Også i Aalborg er man gået til geværerne for at bekæmpe mågerne. Kommunen har hyret et skadedyrsfirma til at hjælpe med de mange henvendelser fra borgere om generende fugle. Det er især inde i byerne, at mågerne har det godt, fordi de kan yngle på de flade tage og stjæle mad fra folk, der spiser på deres altaner, erfarer DR Nordjylland.

– Der er knald på. Vi prøver at skræmme dem væk, og hvis det ikke virker, så regulerer vi dem ved at skyde dem, siger naturvejleder Klaus Godiksen til DR Nordjylland.

Holbæk bruger droner mod mågerne

For at komme sine mågeproblemer i forkøbet har Holbæk valgt en mere utraditionel metode. Det fortalte kommunen på sin Facebook-væg tidligere i april.

Kommunen har indsat droner til at kortlægge mågernes reder på de kommunale bygninger. Planen er at spolere mågernes chancer for at få unger ved at sprøjte parafinolie på æggene. Olien steriliserer æggene, så der ikke kommer nogen unge ud af ægget.

Vejle tænker nyt i mågesagen

Også i Vejle har man problemer med de bevingede plageånder. Byen har allerede forsøgt sig med gitre og drager, der skal forhindre mågerne i at slå sig ned i byen, men indtil videre har det ikke været tilstrækkelig effektivt.

Derfor er det skadedyrsbekæmpende firma Rentokil blevet hevet ind for at finde nye metoder til at bekæmpe mågerne.

– Vi tænker i alle mulige retninger. Vi tænker lys, vi tænker lyd, vi tænker noget, der fysisk skræmmer dem væk, siger teknisk chef Claus Schultz til DR P4 Trekanten.

Kommunen har også forsøgt sig med fodringsforbud og oplysningskampagner.

– Det er vores indtryk, at det har hjulpet, siger formanden for Natur- og Miljøudvalget Søren Peschardt.

Om det bliver kommunerne eller mågerne, der vinder slaget, vil sommeren vise.

Vil du vide mere? Så har Aarhus kommune lavet en pjece om gener fra måger.

· Mere fra samme kategori ·