
5 ting, de fleste glemmer, når de lægger budget
Undgå at falde i disse fem fælder, når du lægger dit næste budget
Budgetter har blandt unge ry for at være kedeligt, tidskrævende og hårdt. På bankens app på mobilen kan man konstant få overblik over, hvor mange penge der er tilbage på kortet, og så er et budget vel overflødigt? Nej!
Selv om du synes, du har fuldstændig styr på, hvor du bruger penge, kan du have udgifter, som du ikke helt kunne huske du havde, eller du kan være så uheldig at stå i en situation, hvor du akut har behov for lidt flere penge end de småpenge, der ligger i pungen.
Derfor er et budget en essentiel del af enhver husholdning. Ofte er det dog svært lige at huske sig selv på, hvilke poster man skal have med, når man planlægger sit budget. Mange, der laver budget for første gang, glemmer disse fem vigtige ting i regnskabet:
Husholdningsartikler
Du planlægger hver måned, hvor mange penge du skal bruge på mad. Men indgår husholdningsartikler som toiletpapir, rengøringsmiddel, karklude og håndsæbe deri? Gør de ikke, skal du lige lægge en sjat ekstra penge på madkontoen, ellers bliver den sidste uge i måneden en kedelig fornøjelse med havregryn til både morgenmad, frokost og aftensmad.
Licens
Du skal betale licens, hvis du er over 18 år og benytter dig af tv og/eller har en smartphone, computer eller tablet med internetadgang, og siden du sidder og læser det her lige nu, må vi gå ud fra, at du skal betale licens. Man betaler 1.238,5 kr. i licens hvert halve år, hvilket for dig og dit budget betyder, at du skal huske at lægge cirka 210 kr. til side hver måned, så du efter seks måneder har råd til at betale licensen.
Er det besværligt at skulle lægge penge til side og bare lade dem stå i seks måneder, kan du vælge at betale en gang om måneden i stedet for en gang hvert halve år. Bor du sammen med dine forældre, din kæreste eller ægtefælle, betaler I licens samlet, men bor du sammen med en veninde, en søster eller en ven, skal I betale licens hver for sig.
Fest
Du kan ikke komme udenom, at du på et eller andet tidspunkt i løbet af måneden skal ud og give den gas. Har du i bedste Luksusfælden-stil lavet et veludbygget budget, har du helt sikkert også sat penge til side til “diverse”, som blandt andet skal dække de byture, du tager på og de øl, du får drukket. Men det er vigtigt, at du ser realistisk på, hvor mange penge du reelt set bruger på at feste.
Mange unge ved ikke, hvor mange penge der bliver brugt, når de går i byen, og for at få sat nok penge til side hver måned er det derfor vigtigt, at du efter en bytur tjekker hvor mange penge, du fik brændt af.
Forsikringer
Du er absolut ikke alene, hvis du ikke har en forsikring! Danskere i alle aldre er skyldige i ikke at forsikre sig ansvarligt. Når du er ung, er det især vigtigt at have tre forsikringer:
- Ansvarsforsikring: Dækker, hvis du ved et uheld forvolder et andet menneske skade, eller hvis du er skyld i skade på andres ejendele.
- Indboforsikring: Dækker alle dine ting ved brand, tyveri eller indbrud.
- Ulykkesforsikring: Dækker, hvis du skulle komme til skade.
Ulykkesforsikringen er tit inkluderet i indboforsikringen, men sørg for at tjekke det, så du ikke står uden. Er du under 21 år, er du inkluderet i dine forældres indboforsikring uanset din bopæl.
Opsparing
Du skal måske hverken spare op til at købe ny lejlighed eller til den store sabbatsårs-rejse, og du vil derfor hellere bruge alle dine penge i stedet for at sætte dem ind på en opsparing. Det kan desværre bare ende med at koste dig en masse penge, hvis du ud af det blå står akut og skal bruge penge til tandlæge, ny cykel eller andre uforudsete udgifter.
Derfor bør du hver måned sætte et par hundrede kroner ind på en opsparingskonto, der kan dække, hvis pengene på et tidspunkt er små. Har du ikke brugt pengene på opsparingen efter et år, kan du altid tage nogle af dem ud af kontoen og bruge dem på lidt ekstra forkælelse til dig selv.
Kilder: Raadtilpenge.dk, Theeverygirl.com