Læs også:

Close
lig, torso, efterforskning, efterlysning, journalist, opfinder, danmark, indland, uc3 nautilus, ubåd, vand, københavns havn, amager, kim wall, peter madsen, nautilus, drab, mord, krimi, københavns politi, kvindetorso, kvindelig, død, kvinde, mand, interview, reportage, københavns politi, efterlysning

Forstå sagen: Ubåden, den dræbte Kim Wall og Peter Madsens skiftende forklaringer

Nyheder  | 

De første billeder af Peter Madsen lignede et offer, der var blevet reddet i land. Få dage senere viste det sig, at billederne måske viste en morder. Hvad er op og ned i sagen om ubåden Nautilus, den dræbte Kim Wall og opfinderen Peter Madsen? Forstå sagen på få minutter

Hvad der begyndte som en mystisk sag om en mand og hans synkende ubåd, har udviklet sig til en efterlysning af den svenske journalist Kim Wall, ændrede forklaringer om hendes skæbne, død ved uheld, drab og nu et parteret lig, der skyllede op i vandet ud for Amager.

Politiet holder oplysningerne om det, der skete mellem den danske Peter Madsen og den svenske Kim Wall i ubåden Nautilus tæt til kroppen, men har udtalt, at fundet og DNA-match af Kim Walls lig har været et kæmpe gennembrud i sagen.

Den opsigtsvækkende sag har i løbet af kort tid taget mange drejninger. Læs med her, og forstå forløbet i sagen om ubåden Nautilus, den svenske journalist Kim Wall og den danske opfinder Peter Madsen.

lig, torso, efterforskning, efterlysning, journalist, opfinder, danmark, indland, uc3 nautilus, ubåd, vand, københavns havn, amager, kim wall, peter madsen, nautilus, drab, mord, krimi, københavns politi, kvindetorso, kvindelig, død, kvinde, mand, interview, reportage, københavns politi, efterlysning
Peter Madsen og Kim Wall torsdag aften klokken 20:30. (Foto: /ritzau/)

“Den private ubåd Nautilus er sunket – ejer i god behold”

Første gang, vi for alvor hører om den hjemmebyggede ubåd UC3 Nautilus, Peter Madsen og Kim Wall, er den 11. august kort før middag.

Ubåden er sunket efter tekniske problemer, og ejeren, Peter Madsen, er kommet i land og er i god behold. Peter Madsen er ikke ukendt i Danmark. Nogle kender ham bedre som Raket-Madsen.

Det skyldes, at Peter Madsen, fordi han har en stor interesse i raketmotorer, har startet Raket-Madsens Rumlaboratorium ApS, hvis mål er at sende et menneske ud i rummet.

Men det er ikke kun raketter, som Madsen er interesseret i. Han har nemlig designet og bygget flere ubåde. Tre for at være helt præcis: Freya, Kraka og UC3 Nautilus.

lig, torso, efterforskning, efterlysning, journalist, opfinder, danmark, indland, uc3 nautilus, ubåd, vand, københavns havn, amager, kim wall, peter madsen, nautilus, drab, mord, krimi, københavns politi, kvindetorso, kvindelig, død, kvinde, mand, interview, reportage, københavns politi, efterlysning
Peter Madsen i 2008, hvor han er ved at bygge UC3 Nautilus. (Foto: /ritzau/)

Nautilus er den foreløbigt sidste og største ubåd, Peter Madsen har bygget. Den er 17,8 meter lang og vejer 40 tons. Den er verdens største hjemmebyggede ubåd og har blandt andet hjulpet til i opsendelser af raketter – Raket-Madsens anden passion.

Da nyheden om Peter Madsen tikker ind den 11. august, er Nautilus dog sunket og ligger på bunden af Øresund. Ifølge Berlingske er det fire venner på fisketur, der opdager ubåden syd for Amager. De ringer til politiet og sejler hen til ubåden.

– Er I ikke venlige at blive liggende, for jeg skal lige ned og prøve at fikse noget. Det kan godt være lidt farligt, siger Peter Madsen ifølge Helsingør Dagblad til de fire venner.

lig, torso, efterforskning, efterlysning, journalist, opfinder, danmark, indland, uc3 nautilus, ubåd, vand, københavns havn, amager, kim wall, peter madsen, nautilus, drab, mord, krimi, københavns politi, kvindetorso, kvindelig, død, kvinde, mand, interview, reportage, københavns politi, efterlysning
Peter Madsens ubåde har blandt andet været brugt til at slæbe affyringsramperne til hans raketter ud til deres plads. (Foto: /ritzau/)

Kort efter kommer Peter Madsen op i tårnet, hvorefter Nautilus synker på mindre end 30 sekunder. Peter Madsen kaster sig i vandet og svømmer over til båden.

Kort efter ankommer Peter Madsen med de fire fiskegutter til Dragør Havn på Amager. Her bliver han sat af og siger til en Berlingske-journalist:

– Jeg er rigtig ked af det. Nautilus er gået ned.

Derefter sætter Peter Madsen sig ind i en politibil. Senere samme dag sigter politiet ham for drab.

Svensk journalist var med ombord

Peter Madsen var nemlig ikke alene på Nautilus. Med sig havde han den svenske journalist Kim Wall. Wall er en prisbelønnet journalist. Hun har læst på Sorbonne i Paris, London School of Economics og Columbia University i New York.

Hun har skrevet for medier som Time, Vice, New York Times og The Guardian, og har skrevet om alt fra sociale spørgsmål og udenrigspolitik til biohackning, livet i Stillehavet efter atomprøvesprængninger, det jordskælvsplagede Haiti, minefelterne i Sri Lanka og alt derimellem.

kim wall, peter madsen, nautilus, drab, mord, krimi, københavns politi, kvindetorso, kvindelig, død,
Den svenske journalist Kim Wall var kendt for at skrive historier om subkulturer og skulle skrive om Peter Madsens ubåd. (Foto: /ritzau/)

Hun har besluttet at lave en reportage om den danske Raket-Madsen og hans selvbyggede ubåd. Torsdag den 9. august klokken 19 stævner de to ud fra Refshaleøen i Københavns Havn. Flere smartphones dokumenterer begivenheden med deres kameraer. I den følgende time bliver Nautilus observeret af flere skibe og både i havnen.

Omkring klokken 20:30 torsdag aften møder Rasmus Ejlers og hans søn i en gummibåd ubåden. Ifølge Ekstra Bladet snakker Peter Madsen med dem, og det er Ejlers opfattelse, at Madsen gør sig umage for at gøre indtryk på “pigen i den orange/røde trøje”, som er det signalement politiet giver af Kim Wall i en senere pressemeddelelse.

lig, torso, efterforskning, efterlysning, journalist, opfinder, danmark, indland, uc3 nautilus, ubåd, vand, københavns havn, amager, kim wall, peter madsen, nautilus, drab, mord, krimi, københavns politi, kvindetorso, kvindelig, død, kvinde, mand, interview, reportage, københavns politi, efterlysning
Rasmus Ejlers og hans søn talte med Peter Madsen og Kim Wall omkring klokken 20:30 torsdag aften. (Foto: /ritzau/)

Natten til fredag den 11. august, kort efter midnat, er et stort skib ved at påsejle en ubåd i sejlrenden nær Øresundsbroen tæt på Saltholm.

– Det var meget tæt på en kollision. Ubåden krydsede farvandet kun 30 meter fra os. Den var helt mørklagt, og jeg så den kun takket være måneskinnet, fortæller en sømand fra skibet til den svenske avis Aftonbladet.

lig, torso, efterforskning, efterlysning, journalist, opfinder, danmark, indland, uc3 nautilus, ubåd, vand, københavns havn, amager, kim wall, peter madsen, nautilus, drab, mord, krimi, københavns politi, kvindetorso, kvindelig, død, kvinde, mand, interview, reportage, københavns politi, efterlysning
Svenske sømænd fortæller, at de og deres skib var ved at påsejle en sort ubåd i løbet af natten. (Foto: /ritzau/)

Klokken 02:30 melder Kim Walls kæreste hende savnet. Kort efter forsøger Lyngby Radio at kontakte ubåden, men uden held. Derefter indledes en større eftersøgning fra skibe og helikoptere.

Da Peter Madsen bliver reddet ud af vandet fredag den 11. august om formiddagen, har han en kort snak med politiet i en telefon. Her oplyser han, at han har sat Kim Wall af på Refshaleøen torsdag aften, og at han selv er sejlet videre derfra.

Se også: Drabssigtet ubådsejer accepterer fængsling

lig, torso, efterforskning, efterlysning, journalist, opfinder, danmark, indland, uc3 nautilus, ubåd, vand, københavns havn, amager, kim wall, peter madsen, nautilus, drab, mord, krimi, københavns politi, kvindetorso, kvindelig, død, kvinde, mand, interview, reportage, københavns politi, efterlysning
Peter Madsen efter at have været på Retsmedicinsk Institut i København fredag aften. (Foto: /ritzau/)

Madsen: Det var en ulykke

Dagen efter, lørdag den 12. august, begynder arbejdet med at hente Nautilus op fra havbunden. Der er stadig intet tegn på liv fra Kim Wall.

Søndag den 13. august oplyser politiet, at der ikke er blevet fundet nogle personer i ubåden, at de mistænker Peter Madsen for at have sænket den med vilje. Madsen fremstilles i grundlovsforhør for lukkede døre og bliver varetægtsfængslet til 5. september, fordi han bliver anklaget for uagtsomt manddrab på Kim Wall.

Se mere: Ubådsopfinder: Den svenske journalist Kim Wall døde på båden

lig, torso, efterforskning, efterlysning, journalist, opfinder, danmark, indland, uc3 nautilus, ubåd, vand, københavns havn, amager, kim wall, peter madsen, nautilus, drab, mord, krimi, københavns politi, kvindetorso, kvindelig, død, kvinde, mand, interview, reportage, københavns politi, efterlysning
Hævning af u-båden UC3 i Øresund. (/ritzau/)

Et par dage senere, onsdag den 16. august, ændrer Københavns Byret ordlyden i anklagen mod Peter Madsen. Kendelsen ændres fra “uagtsomt manddrab” til “uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder”. Det er den samme kendelse, man bruger over for blandt andre spritbilister.

Mandag den 21. august – 10 dage efter, at Peter Madsen er blevet fisket op af vandet – kommer det frem, at han hævder, at der var sket en ulykke på Nautilus, som førte til Kim Walls død. Efterfølgende bruger Peter Madsen ordet “begravet” til at beskrive, at han har smidt Kim Walls lig overbord et sted i Køge Bugt.

lig, torso, efterforskning, efterlysning, journalist, opfinder, danmark, indland, uc3 nautilus, ubåd, vand, københavns havn, amager, kim wall, peter madsen, nautilus, drab, mord, krimi, københavns politi, kvindetorso, kvindelig, død, kvinde, mand, interview, reportage, københavns politi, efterlysning
Ubåden, da den er trukket op på land, tirsdag morgen. (/ritzau/)

Samme aften fortæller Københavns Politi, at der er blevet fundet et lig i vandet ud for Amager. Liget er en kvindetorso uden hoved, arme og ben.

Peter Madsens forsvarsadvokat, Betina Hald Engmark udtaler til Jyllands-Posten, at fundet af kvindeliget ikke blev betragtet som relevant for dem i sagen om Peter Madsen og Nautilus.

Se mere: Politiet skyder ubådsteori ned

lig, torso, efterforskning, efterlysning, journalist, opfinder, danmark, indland, uc3 nautilus, ubåd, vand, københavns havn, amager, kim wall, peter madsen, nautilus, drab, mord, krimi, københavns politi, kvindetorso, kvindelig, død, kvinde, mand, interview, reportage, københavns politi, efterlysning
Efterforskerne undersøger ubåden UC3 Nautilus for spor. (Foto: /ritzau/)

Der er DNA-match på Kim Wall

Onsdag den 23. august bekræfter Københavns Politi om morgenen, at kvindetorsoen er Kim Walls lig.

Klokken 9 samme dag holder Københavns Politi et pressemøde. Her kommer det frem, at lemmerne er skåret af kvindetorsoen med vilje. Der er fundet skader på kvindetorsoen, blandt andet er der stukket hul på torsoen for at forhindre, at der skulle udvikle sig gasser i maven, der ville få liget til at stige op til vandoverfladen.

lig, torso, efterforskning, efterlysning, journalist, opfinder, danmark, indland, uc3 nautilus, ubåd, vand, københavns havn, amager, kim wall, peter madsen, nautilus, drab, mord, krimi, københavns politi, kvindetorso, kvindelig, død, kvinde, mand, interview, reportage, københavns politi, efterlysning
En tilfældig cyklist har fundet en kvindetorso i vandet ud for Amager. Politiet er ved at bjærge liget, som viser sig at være Kim Wall. (Foto: /ritzau/)

Derudover er der bundet et stykke metal om liget for at sikre, at det faldt til bunds i havet. Liget er nøgent, og Kim Walls tøj er ingen steder at finde.

Under efterforskningen har politiet taget DNA fra Kim Walls hårbørste og tandbørste. Det har de sammenlignet med blod, der er fundet i ubåden og matcher Kim Walls DNA.

Læs mere: Politiet: Kvindetorso fundet i vandet er den efterlyste Kim Wall

lig, torso, efterforskning, efterlysning, journalist, opfinder, danmark, indland, uc3 nautilus, ubåd, vand, københavns havn, amager, kim wall, peter madsen, nautilus, drab, mord, krimi, københavns politi, kvindetorso, kvindelig, død, kvinde, mand, interview, reportage, københavns politi, efterlysning
Kim Walls lig var nøgent, da det blev fundet, og journalistens tøj er ikke blevet fundet efterfølgende. (Foto: /ritzau/)

Samtidig fortæller Københavns Politi, at de kigger på en uopklaret sag fra 1986, hvor en taxachauffør fandt en sort pose i vandet ved Islands Brygge, der indeholdt underkroppen og benene af en kvinde. Flere dage senere blev endnu en plasticpose fundet i vandet ved Christianshavns Kanal, der indeholdt overkroppen og armene fra den samme kvinde, og nogle yderligere dage senere blev kvindens hoved fundet.

Det tog otte måneder at identificere den 22-årige japanske studerende Kazuko Toynonagas identitet. Sagen er endnu ikke opklaret. Københavns Politi forklarede, at det var ren rutine at åbne andre lignende sager i en situation som den med Kim Wall, Peter Madsen og Nautilus.

lig, torso, efterforskning, efterlysning, journalist, opfinder, danmark, indland, uc3 nautilus, ubåd, vand, københavns havn, amager, kim wall, peter madsen, nautilus, drab, mord, krimi, københavns politi, kvindetorso, kvindelig, død, kvinde, mand, interview, reportage, københavns politi, efterlysning
Politi og dykkere fra Beredskabsstyrelsen søger efter Kim Walls resterende ligdele i en afvandingskanal ved Amagers kyst mod Køge Bugt. (Foto: /ritzau/)

Efterforskningen fortsætter

Efter pressemødet ved Københavns Politi onsdag den 23. august udtaler Peter Madsens forsvarsadvokat Betina Hald Engmark til BT:

– At der er et DNA-match ændrer ikke ved, at min klients forklaring er, at der er sket en ulykke, siger hun.

Til TV2 uddyber Betina Hald Engmark, hvorfor Peter Madsen er positiv over fundet af Kim Walls lig.

lig, torso, efterforskning, efterlysning, journalist, opfinder, danmark, indland, uc3 nautilus, ubåd, vand, københavns havn, amager, kim wall, peter madsen, nautilus, drab, mord, krimi, københavns politi, kvindetorso, kvindelig, død, kvinde, mand, interview, reportage, københavns politi, efterlysning
Kim Wall har uddannet sig, rejst og skrevet sig gennem en stor del af verden. Hendes medstuderende tændte lys for hende i New York. (Foto: /Ritzau/)

– Det er min klient, fordi han ikke har andet ønske i den her sag, end at den bliver opklaret og oplyst fuldt ud. Det er stadig min klients største interesse og ønske, siger forsvarsadvokaten om sin klient, der nægter sig skyldig i drab.

Der er yderligere detaljer om parteringen af liget, men dem vil Københavns Politi ikke komme nærmere ind på ved pressemødet.

Efterforskningen fortsætter, og senere samme dag intensiveres eftersøgningen af de resterende kropsdele, der mangler fra liget.

MY DAILY SPACE følger sagen løbende.

lig, torso, efterforskning, efterlysning, journalist, opfinder, danmark, indland, uc3 nautilus, ubåd, vand, københavns havn, amager, kim wall, peter madsen, nautilus, drab, mord, krimi, københavns politi, kvindetorso, kvindelig, død, kvinde, mand, interview, reportage, københavns politi, efterlysning
Billederne som Rasmus Ejlers og hans søn har taget af Peter Madsen, Kim Wall og UC3 Nautilus er foreløbigt de sidste af den svenske journalist, hvor hun er i live. (Foto: /ritzau/)

Kilder: Københavns Politi, Københavns Politi, Københavns Politi, TV2Københavns Politi, DRKøbenhavns Politi, Jyllands-Posten, DR, Berlingske, Ingeniøren, B.dk, Fyens.dk/Ritzau, Raket-Madsens Rumlaboratorium, Jyllands-Posten, DR, Ritzau.            

· Mere fra samme kategori ·