Læs også:

Close
madvarer, kartofler, løg, hvidløg, tomat, agurk, frugt, grøntsager, mad, opbevaring, køleskab, fødevarer, næring, kost, diæt, bananer, tomat, agurk, frugt, citrusfrugt, meloner

Putter du disse madvarer i køleskabet? Det skal du IKKE

Sundhed  | 

Det er langt fra alle fødevarer, der har godt af at komme i køleskabet. Kulden holder madvarerne i live længere, men stopper modning, fjerner smag og udtørrer. Disse madgrupper skal du holde ude af kulden

Køleskabet er en intet mindre end genial opfindelse, der holder vores mad frisk, forlænger holdbarheden og sikrer, at vi ikke skal ned at handle hver eneste dag.

Der er dog en bred misforståelse blandt mange om, at ALLE madvarer har godt af at være på køl, og holder sig friske og lækre af det. Faktisk er der en hel del ting, der har det bedst ude på køkkenbordet.

Nogle madvarer kan faktisk blive dårligere af at blive smidt ind i kulden, og i mange tilfælde mister maden sin smag og aroma af køleskabet – og der er jo ikke meget sjov i mad, der ikke smager af noget.

køleskabet, køleskab, madvarer, kartofler, løg, hvidløg, tomat, agurk, frugt, grøntsager, mad, opbevaring, køleskab, fødevarer, næring, kost, diæt, bananer, tomat, agurk, frugt, citrusfrugt, meloner
Opbevarer du din mad helt forkert? (Foto: All Over)

1: Bananer

Bananer, den mest solgte vare i Danmark, er en af de madvarer, der har det absolut bedst uden for køleskabet. Lægger du grønne bananer for køligt, stopper du modningen. Lægger du brune bananer i køleskabet, skruer du op for modningen. Det er ikke nemt at køle bananer.

Sørg derfor for at holde dem ved stuetemperatur.

Et lille tip: Bananer producerer ethylen, der også modner andre frugter og grøntsager, så har du en avocado, der skal modnes, kan du lægge den sammen med en banan ved stuetemperatur.

Se også: Banan-is: Det sundere alternativ til sommerisen

køleskabet, køleskab, madvarer, kartofler, løg, hvidløg, tomat, agurk, frugt, grøntsager, mad, opbevaring, køleskab, fødevarer, næring, kost, diæt, bananer, tomat, agurk, frugt, citrusfrugt, meloner
Bananer har det bedst udenfor køleskabet og kan både bruges til mad og til tobak i vandpiber. (Foto: All Over)
Tip:
Indret et hjørne i dit køkken eller viktualierum, hvor du kan opbevare dine madvarer køligt og mørk, men ikke lige så koldt og mørkt som i køleskabet. 

2: Løg, hvidløg og kartofler

De små jordgevækster har det bedst i omgivelser, der minder om den sorte muld, de gror i – og det er et køleskab ikke. Derfor har dine løg, hvidløg og kartofler allerbedst af at blive opbevaret i tørre, kølige omgivelser.

Der findes et væld af krukker, som er beregnet til at opbevare løg, hvidløg og kartofler i. Papirposer kan også gøre det.

Opbevarer du dem i køleskabet, vil både løg og hvidløg blive bløde og slatne, vil spire og måske værst af alt vil de afgive deres smag til andre fødevarer i køleskabet. Kartoflerne vil omdanne stivelsen til sukker, så de vil blive sødere i smagen, når du tilbereder dem.

Hvidløg kan også godt finde på at spire i mørke, og kartofler udvikler giftstoffet solanin, som gør dem grønne.

Se også: Opskrift: Nem og billig kartoffel-porre-suppe til alle årstider

køleskabet, køleskab, madvarer, kartofler, løg, hvidløg, tomat, agurk, frugt, grøntsager, mad, opbevaring, køleskab, fødevarer, næring, kost, diæt, bananer, tomat, agurk, frugt, citrusfrugt, meloner
Kartofler, løg og hvidløg skal opbevares tørt og køligt og også gerne en lille smule mørkt. (Foto: All Over)

 

3: Frugt

Der er rigtig meget frugt, der ikke bryder sig om køleskabe.

Abrikoser, kiwi, blommer, mango, lime, granatæbler, æbler, appelsiner, citroner, grapefrugter, ferskener, meloner, nektariner og pærer skal holdes ude af det kølige køleskab.

Bær har det faktisk også bedst ude i den fri luft, for kulden i køleskabet kan få dem til at modne hurtigere. Det bedste er egentlig bare at spise bærrene så hurtigt som overhovedet muligt.

Læs også: Solbær, appelsin, blåbær, hindbær … 5 slags mojito, du selv kan lave

køleskabet, køleskab, madvarer, kartofler, løg, hvidløg, tomat, agurk, frugt, grøntsager, mad, opbevaring, køleskab, fødevarer, næring, kost, diæt, bananer, tomat, agurk, frugt, citrusfrugt, meloner
Frugtskåle pynter, giver farve og er bedst for naturens slik. Så ud af køleskabet med dem. (Foto: All Over)

4: Grøntsager

Ligesom i frugtverdenen, er der en del grønne sager, der ikke har det godt af at blive opbevaret i køleskabet.

Agurker, tomater, gulerødder, ingefær, aubergine og peberfrugter skal holdes ude af køleskabet.

Avocadoers modningsproces går i stå i et køleskab, så hold dem uden for kulden. Vil du gerne modne en avocado, er det bedst at have den liggende ved stuetemperatur, og lægger du den sammen med en banan, sætter du virkelig gang i modningen.

Se også: Grøntsagsspaghetti med laks og spicy tomatsauce

køleskabet, køleskab, madvarer, kartofler, løg, hvidløg, tomat, agurk, frugt, grøntsager, mad, opbevaring, køleskab, fødevarer, næring, kost, diæt, bananer, tomat, agurk, frugt, citrusfrugt, meloner
Mange grøntsager har bedst af at ligge udenfor køleskabet. Så ud på køkkenbordene med dem, hvor de kan få farve. (Foto: All Over)

5: Ketchup, honning, peanutbutter, saucer og olie

Man skulle ikke tro det, men mange af de ting, vi krydrer vores mad med, klarer det mere end overordentligt fint uden for køleskabet.

Ketchup, sennep og den slags dressinger kan sagtens stå ude.

Det samme gælder honning, syltetøj og peanutbutter, der bliver hårdt og i honningens tilfælde kan krystallisere og dermed gøre det sværere at bruge senere hen.

Hotsaucer, soyasauce og madlavningsolier skal heller ikke i køleskabet. Sørg bare for, at de står et køligt sted uden direkte sollys.

Mums: Redaktionens bekendelser: My Secret Craving

køleskabet, køleskab, madvarer, kartofler, løg, hvidløg, tomat, agurk, frugt, grøntsager, mad, opbevaring, køleskab, fødevarer, næring, kost, diæt, bananer, tomat, agurk, frugt, citrusfrugt, meloner
Ketchup, honning, peanutbutter og mange andre saucer, dressinger og smørepålæg har det bedst uden for kulden. (Foto: All Over)
Tip:
Hvordan opbevarer dit supermarked maden? Gør dem kunsten efter i dit eget køkken.

6: Brød, kager og kaffe

Der er ikke noget, der tyder på, at brød holder sig længere af at ligge i køleskabet. Til gengæld gør køleskabets kulde, at vandet i brødet hurtigere fordamper, og at brødet tørrer ud.

Du kan sagtens fryse et brød, men sørg for at have det uden for køleskabet, når du ikke har det i fryseren.

Der gælder de samme regler ved kage, som ved brød. De har det bedst ude, for ellers tørrer de ud. Der kan dog godt være kager med meget creme og så videre, som har godt af køleskabet, dog maks i et par dage.

Kaffe, både den kværnede og bønnerne, skal opbevares i lufttætte beholdere i mørke og kølige omgivelser. Kaffe kan sagtens fryses, men skal altså ikke opbevares i mellemstationen køleskabet.

Se også: Opskrift: Lækker banankage med chokoladeganache

køleskabet, køleskab, madvarer, kartofler, løg, hvidløg, tomat, agurk, frugt, grøntsager, mad, opbevaring, køleskab, fødevarer, næring, kost, diæt, bananer, tomat, agurk, frugt, citrusfrugt, meloner
Brød og kager kan nemt tørre ud i køleskabet, og kaffe mister sin smag. Kedeligt kageborg, siger jeg bare. (Foto: All Over).

7: Æg

I Danmark sværger vi til at opbevare vores æg i køleskabet, men der er mennesker i mange andre lande, der aldrig kunne finde på at komme deres æg i køleskabet.

Der er faktisk ikke helt enighed i EU om, hvordan æg bedst opbevares, men de kan sagtens holde sig meget længe uden at komme på køl.

Der er dog undersøgelser, der peger på, at æggenes smag – lige som meget andet mad, der ikke tåler køleskab – bliver ødelagt af kulden.

Sulten: Lynhurtig opskrift: Bagte avocadoer med æg

køleskabet, køleskab, madvarer, kartofler, løg, hvidløg, tomat, agurk, frugt, grøntsager, mad, opbevaring, køleskab, fødevarer, næring, kost, diæt, bananer, tomat, agurk, frugt, citrusfrugt, meloner
I mange andre lande er æg ikke opbevaret køligt. (Foto: All Over)

· Mere fra samme kategori ·