Læs også:

Close
rosé, rosévin, vin, sommelier, løgismose, thilde maarbjerg, chefsommelier, mad, drikke, alkohol, trend, some, sociale medier, trend, genfødsel, image, kultur, gastronomi, nydelse

Hele verden elsker rosévin – salget stiger for femte år i træk

Nyheder  | 

Rosévin har gjort et kæmpe comeback. Det kan ses på de sociale medier og på salget, der stiger mærkbart. Vi har spurgt en vinekspert, hvorfor den lyserøde vin er så trendy

Det kræver ikke mange klik på de sociale medier for at konstatere, at rosévin er på alles læber.

Nettet flyder over med billeder af langstilkede glas med iskold rosé mod en solnedgang, frozé (den nye sommerdrink, der erstatter din frozen margaritha), rosésorbet, rosévingummier … ja, listen fortsætter.

rosé, rosévin, vin, sommelier, løgismose, thilde maarbjerg, chefsommelier, mad, drikke, alkohol, trend, some, sociale medier, trend, genfødsel, image, kultur, gastronomi, nydelse
Rosévin betyder sommer, sol, lange nætter og lune dage. (Foto: All Over)

På dette års Roskilde Festival var det også en kæmpe nyhed, da festivalen (endelig) efterkom gæsternes ønske om at sælge rosé i papkartoner.

Man kan altså roligt konstatere, at the rosé hype is real. Det kan også ses på salget af rosévin, der har været stigende gennem de seneste år.

– Vi har altid solgt meget rosévin i Løgismose, men ikke desto mindre har det været stigende i alle årene. Særligt de seneste fem års tid er der kommet fart på, fortæller Thilde Maarbjerg, chefsommelier ved Løgismose.

rosé, rosévin, vin, sommelier, løgismose, thilde maarbjerg, chefsommelier, mad, drikke, alkohol, trend, some, sociale medier, trend, genfødsel, image, kultur, gastronomi, nydelse
Thilde Maarbjerg er chefsommelier hos Løgismose. Hun har arbejdet i restaurationsbranchen i 12 år og har undervist sommelierer siden 2007. (Foto: Løgismose)

Rosé træder ud af sit gamle image

Rosévin har i mange år levet et liv i skyggen af sine mørkerøde og hvide kusiner, men de seneste år er den lyserøde drik blevet mere og mere trendy, og det kan ses på salget.

Selv om rosévin ikke helt kan hamle op med salget på både rød- og hvidvin, er der nemlig en stor stigning i salget af den lyserøde vin. I 2015 blev der solgt 6,1 millioner liter rosé. Det er 30 procent mere end i 2013. I samme periode faldt salget af rødvin med knap otte procent.

Brace yourself…. Rosé is coming to #RF17

A post shared by Roskilde Festival (@roskildefestival) on

– Går man nogle år tilbage, blev rosé betegnet som en useriøs vin. Det er en opfattelse, jeg stadig møder særligt blandt mere modne, mandlige vindrikkere. Der er dog et skifte i gang, og særligt fornemmer jeg, at overliggeren hæver sig for, hvad rosévin kan koste, fortæller Thilde Maarbjerg.

Hun spår, at rosévinens fornyede popularitet er kommet for at blive, og at rosévin vil blive cementeret som en klassiker, ligesom dens røde og hvide slægtninge.

rosé, rosévin, vin, sommelier, løgismose, thilde maarbjerg, chefsommelier, mad, drikke, alkohol, trend, some, sociale medier, trend, genfødsel, image, kultur, gastronomi, nydelse
Rosévinens salgstal stiger og stiger og stiger. (Foto: All Over)

– Vinverdenen er på samme måde som mode, interiør og andet præget af trendbølger, som sædvanligvis kører i ring over en længere årrække. Rosé er midt i en genfødsel, og jeg håber og tror, den får lov til at blive hængende som en klassiker. Hvis den gør det, vil vi i højere grad se trendsene skifte indenfor forskellige typer rosévine, fremfor at typen som sådan går af mode.

Prøv vores opskrift: Sommerens bedste drink med rosé: Frozé

frozé, rosé, rosévin, vin, sommelier, løgismose, thilde maarbjerg, chefsommelier, mad, drikke, alkohol, trend, some, sociale medier, trend, genfødsel, image, kultur, gastronomi, nydelse
Frozé er en af de opskrifter, der er blevet populære, efter rosévin trender igen. (Foto: All Over)

 

Gammel vin på nye flasker

Det er en stående joke, at rosévin bare er en blanding af rød- og hvidvin. Det passer dog slet ikke, og flere mener, at rosévinen faktisk kom før rødvin.

– Man har beviser for, at druebaserede drikke har været nydt i cirka 9.000 år, og chancen for, at rosevin kom før rødvin, er stor, fortæller Thilde Maarbjerg.

Hun uddyber:

– Det er mere kompliceret at lave rødvin end rosévin, og chancen for, at vinen samtidig blev for tannisk (udtørrende) med datidens produktionsmetoder, var stor. Det er derfor sandsynligt, at meget af datidens ”rødvin” faktisk var roséfarvet.

Rosévinens lyse, smukke farve kommer, når man lader skallerne fra blå druer ligge sammen med druemosten i kort tid, efter druerne er høstet og knust.

rosé, rosévin, vin, sommelier, løgismose, thilde maarbjerg, chefsommelier, mad, drikke, alkohol, trend, some, sociale medier, trend, genfødsel, image, kultur, gastronomi, nydelse
Rosévin er jo yderst flot på billeder. (Foto: All Over)

Processen kaldes udblødning eller maceration, og den kan vare fra få timer, som giver en meget lys rosé, til 48 timer, som typisk giver en relativt mørk rosé.

– Farvens intensitet og dybde afhænger dog også af druesorterne, der anvendes, da nogle indeholder mere farve i skallerne end andre. Separerer man ikke skaller og most efter den korte udblødning, men lader dem forblive sammen, får man en rødvin, forklarer Thilde Maarbjerg. 

Læs også: Blå vin indtager Danmark – men hvorfor er den blå?

rosé, rosévin, vin, sommelier, løgismose, thilde maarbjerg, chefsommelier, mad, drikke, alkohol, trend, some, sociale medier, trend, genfødsel, image, kultur, gastronomi, nydelse
Rosévin er måske ældre end rødvin. (Foto: All Over)

 

Det skal du drikke rosévin til

Der laves rosé i et utal af farvenuancer, stilarter og i stort set alle verdens vinområder. Danskerne er især glade for tørre og stille rosévine. Ifølge Thilde Maarbjerg sælger Løgismose mest rosévin fra Provence i Frankrig, men de kan også se, at danskerne gerne vil prøve rosé fra lande som Østrig og Grækenland.

Ifølge Thilde Maarbjerg kan rosé både drikkes før, efter og under middagen.

– Lette, lyse roséer kan være udmærkede uden mad, mens de kraftigere versioner ofte fortjener at blive serveret med. God mad til rosévin kan efter min mening være røde skaldyr som hummer og rejer, retter med tomater, aubergine, courgetter og lignende grøntsager, retter med laks (dog ikke røget) og charcuteri.

rosé, rosévin, vin, sommelier, løgismose, thilde maarbjerg, chefsommelier, mad, drikke, alkohol, trend, some, sociale medier, trend, genfødsel, image, kultur, gastronomi, nydelse
Rosévin kan drikkes til et væld af ting. Særligt lette retter er gode til rosé. (Foto: All Over)

Spørger man chefsommelieren, hvad hun helst vil drikke, er hun ikke i tvivl:

– Det kommer helt og aldeles an på, hvad jeg skal bruge den til. Er det til et glas i eftermiddagssolen uden mad, vil jeg vælge Domaine d’Eole Provence rosé eller Spinettas Il Rosato di Casanova fra Toscana.

– Skal jeg nyde den til mad, vil jeg vælge Bertrand Soudais’ fremragende fadlagrede ”Le Rosé” fra Bodega Antidoto i Ribera del Duero. Sidstnævte har jeg med stor succes nydt til braiseret lammebov med chorizo, karamelliserede løg og hestebønner.

– I den eksklusive ende af skalaen er jeg ligeledes glad for Bandol, som af mange anses for at være et af de bedste områder for roséproduktion i verden.

Har du set: Videnskaben har talt: Fyld dig med vin og chokolade

rosé, rosévin, vin, sommelier, løgismose, thilde maarbjerg, chefsommelier, mad, drikke, alkohol, trend, some, sociale medier, trend, genfødsel, image, kultur, gastronomi, nydelse
Rosé bliver måske lige så populært som rød- og hvidvin en dag. (Foto: All Over)

· Mere fra samme kategori ·